Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Хто фінансував осередки партій на Волині у 2018-2019 роках

Найбільше внесків отримав УКРОП. Найзаможнішою виявилася “Солідарність” завдяки державному фінансуванню. “Батьківщину” та “Свободу” фінансували партійці.

“Наш край”, РПЛ, “Самопоміч” подали порожні звіти. Обласні організації “Слуги народу” та “Голосу” зареєстровані лише 2020 року. У всеукраїнської організації політичної партії “Голос” є двоє донорів з Волині, один з яких профінансував політсилу на 1,5 млн грн.

Рух ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти партій на Волині та з'ясував, хто і які суми переказував їм протягом 2018-2019 років. Зазначимо, що на сайті НАЗК відсутні звіти партії “Народний контроль” за 2019 рік, тому фінансування цієї політсили аналізували лише за даними звіту 2018 року.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО вже писав про фінансування волинських осередків партій, представлених у Волиньраді та Луцькраді, протягом 2016-2018 років. Тоді найзаможнішою політсилою виявився УКРОП. У 2018-2019 роках цю позицію перейняла “Солідарність” завдяки державному фінансуванню.

“Солідарність”: без заможних внескодавців, але з підтримкою держави

(Луцька міськрада – 4 депутати, Волиньрада – 0 депутатів)

На Волині протягом 2018-2019 років найбагатшою партією була “Солідарність”, яка отримала від центрального офісу 4,3 млн грн, зокрема 4,2 млн державного фінансування та 868 тис. грн приватних коштів. На рахунок самого партійного осередку надійшло 84,4 тис. грн від фізичних осіб.

Нагадаємо, як повідомляв Рух ЧЕСНО, упродовж 2016-2018 років з держбюджету волинська “Солідарність” одержала 4,7 млн грн.

Донорами волинської парторганізації у 2018-2019 роках були переважно партійці. Проте одного з найзаможніших внескодавців партія втратила. Йдеться про депутата Луцькради Петра Нестерука, який у 2016-2017 роках профінансував осередок майже на 23 тис. грн. Напередодні парламентських виборів-2019 він заявив про складання депутатських повноважень. Однак його рішення не підтримала Луцькрада, тому де-юре він досі залишається депутатом.

Протягом минулих двох років найбільша сума внесків надійшла від екскерівника волинської “Солідарності” Івана Мирки. Він переказав на рахунок осередку 22,8 тис. грн.

Членкиня партії Тетяна Каліш пожертвувала майже 10 тис. грн. За даними сайту ЦВК, на парламентських виборах 2019 року вона була уповноваженою особою від “Європейської солідарності” у 20-му окрузі на Волині.

Депутат Ківерцівської міської ради Петро Чайка, який очолював Ківерцівський районний осередок БПП/ЄС до червня 2020 року, переказав на партійний рахунок 8 630 грн. 

До речі, як заявляв керівник обласної “Солідарності” Тарас Яковлєв, цьогоріч у партії відбувається оновлення. На зміну Чайці прийшла колишня заступниця голови Ківерцівської РДА Яна Церкевич.

Член маневицького районного осередку партії Богдан Данилюк вніс майже 8 тис. грн.

До десятки основних внескодавців ЄС потрапив Олександр Тарасюк, який пожертвував 6 тис. грн. До листопада 2018 року він очолював Луцьку районну організацію БПП. Також був керівником секретаріату волинської “Солідарності” та у 2017-2018 роках отримав від партії майже 280 тис. грн зарплати.

“Так, я працював у “Солідарності” й робив внесок. Але я вже не є членом партії… Уже, чесно, не пам’ятаю, коли з партії вийшов, але до “Солідарності” вже не маю відношення”, – зазначив у коментарі Руху ЧЕСНО Тарасюк.

Найбільшу суму внесків отримав УКРОП

 (Луцькрада – 15 депутатів, Волиньрада – 17 депутатів)

Найбільше надходжень від приватних осіб мала обласна організація політичної партії УКРОП. Загалом за 2018-2019 роки на її рахунок надійшло 3,8 млн грн.

Найбільшим внескодавцем став підприємець, депутат Волинської обласної ради від УКРОПУ Сергій Леонтьєв, який переказав близько 547 тис. грн.

Ще один підприємець, депутат Луцькради від УКРОПУ Сергій Шкода вніс на рахунок осередку партії 229 тис. грн.

Голова Луцької районної організації УКРОПу Віктор Бирилюк пожертвував партії 196 тис. грн, а депутат Підгайцівської сільради Олександр Бляшук – майже 149 тис. грн. До речі, Рух ЧЕСНО не вперше фіксує перекази на 149 тис. грн. Це по суті максимальна сума, яка дає змогу уникнути фінансового моніторингу тій особі, яка перераховує кошти. Такі випадки були доволі частими під час парламентської кампанії.

За даними декларації, 2018 року Бляшук заробив майже 235 тис. грн, тобто він віддав партії більш ніж половину заробленого. Депутат також мав готівкою 16 тис. дол.

Ще одним спонсором партії є “укропівець” Віктор Гоцалюк. Він балотувався до Волинської обласної ради, але не пройшов. Гоцалюк є помічником депутата Волиньради від УКРОПу Олександра Омельчука.

Щодо активності політсили, то від вересня 2019 року на рахунок осередку партії внесків уже не надходило, також зменшилася кількість дописів на партійній сторінці у Facebook.

Читайте також: 20 мільйонів Палиці та благодійні фонди: “гречка” від волинських політиків в умовах пандемії

Напередодні місцевих виборів більшість “укропівців” увійшла до новоствореної партії “За майбутнє”, яку очолює народний депутат від Луцька Ігор Палиця.

Журналісти Руху ЧЕСНО намагалися взяти коментар щодо активності УКРОПу 2019 року в тодішнього очільника партії Олександра Омельчука, однак ані на повідомлення у Facebook, ані на телефонні дзвінки він не відповідає.

До речі, на його сторінці у Facebook є логотип політичної партії “За майбутнє”.

“Батьківщину” фінансували партійці

(Луцькрада – 4 депутати, Волиньрада – 9 депутатів)

Хоча ВО “Батьківщина” є парламентською партією й отримує кошти з держбюджету, її волинський осередок цих грошей не бачив, а одержав тільки спонсорський внесок від центрального офісу у вигляді безоплатного передання комп’ютерної техніки на суму 18 тис. грн.

На рахунку парторганізації протягом 2018-2019 років було 1,1 млн грн, що надійшли від приватних осіб. Динаміка внесків дуже коливалася. У деякі місяці 2018-го на рахунок надходило близько 900 тис. грн, а у квітні 2019 року осередок отримав лише 1 750 грн.

З-поміж донорів місцевої “Батьківщини” протягом двох років найбільше перерахував Юрій Михалюк – 147 тис. грн. За даними аналітичної системи YouControl, він є фізичною особою – підприємцем і працює у сфері пасажирських перевезень. 

У коментарі Руху ЧЕСНО він зазначив, що має амбіції щодо депутатства, тому підтримує партію.

“Я член партії “Батьківщина” і планую йти до міської ради. Так, я вносив ці кошти”, – підтвердив Михалюк.

Внески на рахунок осередку робив і Юрій Войт, директор ТОВ “Волиньстохідпрод”. Він змінив на цій посаді Григорія Пустовіта (теж є членом ВО “Батьківщина”) у квітні 2017 року, коли той почав виконувати обов’язки Луцького міського голови. Як пишуть місцеві медіа, його ім'я стало відомим через ділянку площею 0,5 га на вулиці Глушець у Луцьку, яку Войт хотів отримати в оренду для будівництва багатоповерхівки.

Також кошти на підтримку партії жертвували депутат Ківерцівської райради від “Батьківщини” Василь Степанюк, керівник Камінь-Каширської районної організації ВО “Батьківщина” Роман Завадович, Юрій Прокуда, який балотувався до Локачинської райради від ВО “Батьківщина”, але не пройшов.

“Свобода”: доноркою була очільниця партії “Совість України”

(Луцькрада – 5 депутатів, Волиньрада – 7 депутатів)

Внескодавцями партії протягом 2018-2019 років були лише двоє людей. Загалом вони перерахували майже 10 тис. грн.

Олена Карпюк пожертвувала “Свободі” майже 6 тис. грн. Вона э головою волинського осередку іншої партії – “Совість України”. Як ФОП має різні види діяльності – від роздрібної торгівлі хлібобулочними виробами до надання перукарських послуг.

Нагадаємо, у коментарі Руху ЧЕСНО Карпюк уже зазначала, що партію “Совість України” вона очолює, але політсила не веде жодної діяльності. Журналісти ЧЕСНО спробували додзвонитися до Карпюк, аби дізнатися, чому вона досі є очільницею партії, але, на жаль, зв’язатися з нею не вдалося.

Донором “Свободи” також був депутат Горохівської міськради від цієї партії Віктор Магурчак, який переказав майже 4 тис. грн.

До речі, протягом 2016-2017 років донорів у “Свободи” було дещо більше. Наприклад, кошти жертвували керівник міського осередку, депутат Луцькради Микола Федік та голова обласної парторганізації, депутат Волиньради Анатолій Вітів.

Описані вище партійні осередки отримали менше надходжень від донорів протягом 2018-2019 років порівняно з попередніми роками, що може свідчити про внутрішні зміни в партіях.

“Народний контроль” має один внесок, а РПЛ, “Самопоміч” і “Наш край” – жодного

Партія “Народний контроль” отримала лише 4 500 грн від Анни Мовяк. Вона є депутаткою Луцької міської ради від “Народного контролю”, працює як фізична особа – підприємниця. Це єдиний внесок на рахунок парторганізації протягом 2016-2019 років.

Судячи з витрат партії, ці гроші завели на рахунок спеціально для того, аби сплатити грошову заставу на виборах депутатів та міського голови в Ківерцях.

Як повідомляв Рух ЧЕСНО, видатки партія здійснює через ГО й ТОВ. Окрім того, партійний сайт рекламує телепрограму “Народний контроль”. Однак жодної інформації про це немає у звітах політичної партії. 2017 року на телеканалі “Нова Волинь” вийшли 26 випусків програми “Народний контроль”, у 24-х з них були коментарі представників партії. Від минулого року програма на місцевому телеканалі не виходить.

Єдиним спонсором “Самопомочі” став депутат Рожищенської районної ради Олександр Кучірка, який 2019 року надав партії приміщення в тимчасове безоплатне користування. Йдеться про 2 602 грн.

У РПЛ та “Нашого краю” нульові звіти. Щоправда, “Наш край” розміщував рекламу в місцевих газетах. Журналісти Руху ЧЕСНО звернулися по коментар до обласної організації партії за телефоном, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, однак за цим номером додзвонитися не вдалося.

Хто фінансував інші партії

Волинський осередок партії “Слуга народу” був зареєстрований як юридична особа тільки в липні 2020 року, а обласна організація “Голосу” – у червні 2020-го, тому фінансових звітів за 2018-2019 роки в них немає. Однак донорами партій могли бути волиняни. Серед внескодавців “Слуги народу” мешканців Волинської області не було, а от “Голос” мав двох донорів з Волині. Це Богдан Лащук, який вніс на рахунок партії чималу суму – 1 млн 500 тис. грн, та Наталія Гаврилишина, котра пожертвувала 20 тис. грн.

За інформацією аналітичної системи YouControl, Лащук працює як фізична особа – підприємець і зареєстрований у Володимирі-Волинському.

Наталія Гаврилишина, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, є засновницею трьох компаній у Луцьку – ТОВ “Західінкомбанк”, аудиторської фірми “БІзнес-аудит” і ТОВ “Сіті-сад”. Перша з них припинила своє існування.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував, як фінансувалися партійні осередки на ТернопільщиніХмельниччиніФранківщиніПолтавщиніХарківщині та Дніпропетровщині.

Чесно

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ