Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ігор Телішевський: Створення ОСББ - вимога сучасності

«Українське об’єднання патріотів УКРОП» закликає всі місцеві ради Львова та області максимально сприяти процесу формування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

Упродовж останніх років в Україні дедалі більше набирає обертів процес створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, або ОСББ. Однак розуміння, як це робити правильно і де шукати відповіді на безліч спірних питань, поки бракує. Керівники міст, районів, адміністрацій, ЖЕКів часто-густо не лише не допомагають мешканцям створювати ОСББ, а й відверто перешкоджають цьому… Лише за останні місяці до офісу УКРОПу звернулось безліч львів’ян, з проханнями допомогти у вирішенні проблеми отримання технічної документації на будинок та комунікації.

– Бездіяльність, а подекуди й спротив наших можновладців свідчить про те, що дотримання законів суворо вимагають лише від пересічних мешканців, але ніяк не від керівництва управлінських компаній та місцевих адміністрацій, які зобов’язані надавати усі необхідні документи у визначені законодавством терміни, – підкреслив голова фракції УКРОПу у Львівській міській раді Ігор Телішевський.

Варто нагадати, що закон «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», яким термін дії ЖЕКів було продовжено до 1  липня 2017 року, зобов’язує мешканців житлових будинків на три або більше квартир у зазначені терміни вжити заходів щодо створення ОСББ. Але зробити це вдалося далеко не всім охочим. ЖЕКи навмисне затягують передачу будинків в управління ОСББ, посилаючись на відсутність планів інженерних мереж, технічних паспортів на об’єкти тощо. Доводимо до вашого відома, що це є прямим порушенням Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному житловому будинку», згідно з яким (ч. 5 ст. 5) «замовник будівництва або попередній власник будинку зобов’язаний передати один примірник технічної документації на будинок згідно з переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади… співвласникам в особі їхнього об’єднання або особі, уповноваженій співвласниками…» Та й «Порядком передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс» передбачено, що у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від ОСББ попередній балансоутримувач зобов’язаний передати об’єднанню всю необхідну документацію для продовження належної експлуатації будівель. Якщо таких документів у колишнього балансоутримувача немає, мешканці мають право вимагати, щоб він протягом півроку власним коштом їх виготовив (ч. 19 ст. 6 ЗУ «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку). У Львові згідно з ухвалою «Про продовження на 2016–2020 роки дії Програми сприяння створенню та забезпечення функціонування ОСББ…» (№514 від 26.05.2016) видатки на виготовлення згаданої документації покладаються на районні адміністрації. Львівська обласна парторганізація «Українського об’єднання патріотів» підтримуватиме створення ОСББ всюди, де громади виявлять таке бажання, і закликає чиновників усіх рівнів сприяти цьому процесу.

В офісі партії «Українське об’єднання патріотів - УКРОП» по вул. Січових Стрільців, 5 у м. Львові, Ви зможете отримати відповіді на усі запитання та отримати консультації стосовно створення та поточної діяльності ОСББ. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ