Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Канада забере свої бомбардувальники із Сирії та Іраку

Новообраний прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо підтвердив свій намір припинити участь канадських військ у авіаударах міжнародної коаліції у Сирії та Іраку проти угруповання "Ісламська держава". Про це рішення він уже сповістив президента США Барака Обаму - через лічені години після завершення парламентських виборів у Канаді, на яких його Ліберальна партія здобула рішучу перемогу над консерваторами.

Виведення із Сирії та Іраку канадських бомбардувальників CF-18, відправлених у регіон до березня 2016 року, - один із ключових пунктів передвиборчої кампанії Джастіна Трюдо.

Водночас термінів виведення він поки що не назвав.

"Я запевнив, що ми як і раніше співпрацюватимемо у відповідальний спосіб, що враховує, наскільки важливу роль Канада відіграє у боротьбі проти "Ісламської держави", але він (Барак Обама. - Ред.) розуміє мої зобов'язання щодо завершення військової місії", - сказав пан Трюдо репортерам у Оттаві, коментуючи свою телефонну розмову із американським лідером.

Водночас він додав, що залишить канадських військових інструкторів на півночі Іраку, повідомляє агентство AFP.

Пан Трюдо також пообіцяв, що Канада до кінця цього року прийме у себе 25 тисяч біженців із Сирії. Його попередник - консерватор Стівен Гарпер - рішуче відкидав такі кроки.

Канадська Ліберальна партія здобуларішучу перемогу на парламентських виборах, обігнавши Консервативну партію і таким чином завершивши дев'ятирічне правління консерваторів у країні.

Лідер партії Джастін Трюдо - син колишнього прем'єр-міністра країни П'єра Трюдо - сформує новий уряд.

Чинний прем'єр Стівен Гарпер визнав свою поразку на цих виборах.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ