Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Карантин, паніка і стрес: як уникнути негативних наслідків. Поради психотерапевтки

Українці опинилися на порозі всесвітньої пандемії нового штаму коронавірусу, який викликає захворювання COVІD-19.

Про те, як вберегти не лише своє фізичне здоров’я, але й психологічне, в коментарі Гал-інфо розповіла психотерапевтка Оксана Медвідь.

Без паніки!

«Рівень паніки збільшується в українців, так як кожного дня фіксовують нові випадки коронавірусу. Багато сумніву щодо медицини, щодо лікарів, щодо правди/неправди. На вулицях люди у масках, черги в супермаркетах та аптеках, вимоги дотримуватися дистанції між людьми, міста зупинилися. Всі прикуті до новин щодо пандемії. Медики стверджують, що найдієвішим способом убезпечити себе від інфікування – це ізоляція, ефективність цього доводить позитивна динаміка у Китаї, який вже видужує. Залишається одне і найважливіше питання, як це пережити?», - сказала вона.

Оксана Медвідь наголосила, що потрібно усвідомити, небезпечно бути у постійному стресі, це може призвести до неабияких наслідків.

«Можуть розвинутись невротичні чи психотичні захворювання. Невротичні розлади можуть проявлятися у формі панічних атак, фобій, чи постійного відчуття тривоги. Ці розлади добре корегуються завдяки медикаментозному та психотерапевтичному лікуванню. Психотичні ж мають важчу форму, дуже важко лікуються, людина втрачає відчуття реальності. Тому потрібно в час карантину та всесвітньої пандемії, навчитися оберігати не лише фізичне здоров’я, а й психологічне. Декілька порад, як уникнути небажаних наслідків.

Пам’ятайте, що позитив притягує. Вірте і надійтеся, мисліть позитивно, незважаючи ні нащо. На нас впливають соціальні мережі, телебачення, інформагентства – зменшіть кількість перебування в інтернеті. Невтішні новини та негатив може погано впливати не лише на вас, але й на ваших рідних, Ви можете агресувати, зриватися на них», - сказала вона.

Що робити вдома?  

«Якщо Ви вдома з дітьми, то і ви, і діти можуть навчатися онлайн, читати разом книжки, а можливо ви давно хотіли намалювати малюнок, чи зробити  власними руками листівку. Проводити весело вільний час. Можна відвідати музеї, вистави, опери чи концерти в режимі онлайн. Можна змагання спортивні провести, чи настільні ігри пограти, а може кулінарні батли організувати. Включайте фантазію і цей карантин стане найцікавішою «відпусткою» для вас.

Нам завжди не вистачає часу на рідних, або вони живуть на відстані, у всіх свої клопоти, то шанс з ними всіма побалакати. Сучасні технології допомагають не лише чути, а й бачити одне одного.

Зараз у нас є шанс переоцінити те, що є, зрозуміти щоб ви хотіли змінити у житті. Можуть прийти цікаві ідеї, користуйтесь цією можливістю, користуйтесь цією паузою. Ловіть момент і розвивайтесь!», - сказала Оксана Медвідь.

Що таке коронавірус і як його уникнути: поради лікаря-інфекціоніста

Нагадаємо, раніше Гал-інфо публікувало поради лікаря-інфекціоніста про те, як дезінфікувати речі, коли приходиш з вулиці.

Читайте також: ​

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ