Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Коли у Львові все спокійно, то комусь неспокійно", - Сергій Бабак

За даними перевізників, які вивозять сміття з міста, у середньому за місяць на вивезення відходів йде 20 млн гривень, однак Львів відшкодовує області 25 млн гривень щомісяця. Як під час брифінгу пояснив заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак, ЛОДА не економить на вивезенні ТПВ, а має додатково 5 млн гривень.
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо

"Коли у Львові все спокійно, то комусь неспокійно. Навіщо створювати різні інформаційні приводи? Я ще раз наголошую на прагненні ЛМР до співпраці. Я переконаний у тому, що нам потрібен єдиний регіональний полігон. Це вирішило б питання сміття для Львова та прилеглих районів на 50 років. Від області необхідна тільки єдина земельна ділянка, від нас – фінансування.

Всі ці розмови про те, що ЛМР передавали землю не правда. Адже ми не отримували відповідні документи, з детальним планом територій, кадастровим номером", -  зокрема зазначив Сергій Бабак.

Роздільний збір. Така практика  була запроваджена Львівською міською радою ще до передачі повноважень ЛОДА. Відповідні наліпки на контейнерах ми виготовили й розмістили за кошти ЛМР спільно з перевізниками.

Контроль ваги. Контроль за вагою твердих побутових відходів насправді запровадила ще ЛМР, коли відповідала за це. Я особисто виїжджав на місце та домовлявся з одним комунальним підприємство та двома приватниками. А саме: ЛКП «Збиранка», ринок «Шувар».

Об’єм. Свого час ми щодня вивозили зі Львова близько 650 тон сміття. Зараз ми маємо данні від перевізників, що ЛОДА вивозить приблизно такий самий об’єм ТПВ.

Ціна. За нашими даними сьогодні від ЛОДА в середньому щомісяця на відшкодування послуг за вивезення сміття йде близько 20 млн грн. аналогічні цифри були і в нас. Якщо брати період липень 2016 – січень 2017 року, коли управління мала ЛМР, то сума відшкодування становила 91,5 млн грн. натомість за аналогічний період 2017 року, ЛОДА витратила 102 млн грн.

Зекономили. За сміття обласна адміністрація платить так само, як і міська адміністрація платила свого часу. Якщо в середньому за місяць відшкодування становить 20 млн грн, то додатково щомісяця ми доплачуємо ще по 5 млн грн. Не знаю як називати ці кошти, додатковий податок чи ще якось, але така сума є.

ЛОДА не звітує. Є ухвала сесії, є відповідне рішення про те, що Львівська обласна державна адміністрація щомісяця до 5 числа має звітувати перед ЛМР про використання коштів. З нашої сторони вже надіслано близько десяти листів. Запити ми надсилаємо з 9 серпня, кожного місяця. Проте відповіді ми так і не отримали, тому нам не відомо, як використанні наші кошти.

Куди возять. Тепер більшість сміття вивозять на львівські обласні полігони. Свого часу ми не мали такої можливості. Але все, що вивозять за межі Львова, відбувається за договорами, які напрацювала ЛМР. Наскільки мені відомо, жодного нового договору не було укладено. Тут виникає не зручне питання. Чому ж коли ми прямували на ті ж полігони, куди вивозять сьогодні сміття, нас зупиняли з «мигалками», ЛОДА ж натомість сьогодні має туди вільний доступ ?

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ