Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Комуніст Симоненко може піти на вибори президента лише як самовисуванець, - КВУ

ЦВК не зможе зареєструвати лідера Комуністичної партії Петра Симоненка кандидатом на пост Президента, висунутим своєю партією, проте політик може піти на президентські вибори як самовисуванець.

Про це розповів генеральний директор Всеукраїнської громадської організації “Комітет виборців України” (КВУ) Олексій Кошель у коментарі Укрінформу.

“Заява комуністичної партії — це не більше, ніж порожні політичні заяви, які не мають під собою жодних підстав. Відповідно до закону про вибори Симоненко як висуванець КПУ не може бути зареєстрований Центральною виборчою комісією. Натомість є всі підстави для того, щоб Центрвиборчком зареєстрував Симоненка як самовисуванця”, - зазначив експерт.

Водночас, за словами Кошель, КПУ може заявити про підтримку Симоненка як самовисуванця на пост Президента і провести потужну агітаційну кампанію із використанням своєї символіки.

“Сьогодні КПУ продовжує залишатися однією зі 153 офіційно зареєстрованих політичних партій України, судовий процес щодо її заборони триває уже понад два роки”, - пояснив голова КВУ.

Водночас Кошель висловив думку, що метою Симоненка в участі у президентських виборах може бути бажання надати політичного забарвлення кримінальним справам, порушеним проти нього особисто, чи можливим кримінальним справам.

Так, експерт нагадав, що до лідера КПУ “були запитання” з боку правоохоронних органів. Крім того, він додав, що, за даними аналітичних звітів КВУ, офіційні фінансові звіти Компартії не корелюються із тими видатками, які партія реально може здійснювати і здійснює.

Як повідомлялося, заборонена в Україні Комуністична партія 3 січня висунула свого лідера Петра Симоненка кандидатом на пост Президента на виборах 31 березня цього року.

Відомо, що 16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Міністерства юстиції і заборонив діяльність Комуністичної партії України, але Компартія оскаржувала це рішення в Київському апеляційному адміністративному суді.

У липні 2018 року кіберполіція припинила роботу сайту «kpu.ua» за поширення комуністичної символіки.

В Україні 31 грудня стартувала виборча кампанія з виборів Президента України. Висування кандидатів та подання документів кандидатів у президенти триватиме до 3 лютого включно, а їх реєстрація відбудеться протягом п'яти днів і закінчиться 8 лютого 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ