Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кредобанк змінить Голову правління

Наглядова рада Кредобанку на своєму засіданні 19 липня 2024 року припинила повноваження голови правління Єжи Яцека Шугаєва з 2 серпня 2024 року.

На цьому ж засіданні наглядова рада Кредобанку обрала на посаду першого заступника голови правління банку з 3 серпня 2024 року Якуба Марека Карновського, що з 2018 року є головою наглядової ради АТ «Укрпошта» та членом наглядової ради АТ «Укрзалізниця» та має намір припинити ці функції у звʼязку з призначенням до Кредобанку. 

Якуб Карновскі є досвідченим менеджером, що свого часу очолював польську державну залізничну компанію PKP Polskie Koleje Państwowe S.A., інвестиційний фонд PKO Bank Polski та приватну інвестиційну групу Luma Holding. Якуб Карновскі також є викладачем та керівником закладу ліберальної економіки Головної торговельної школи (Szkoła Główna Handlowa) у Варшаві, а також опікуном та ментором студентського наукового кола з відбудови України цієї ж школи.

«Метою змін у складі правління Кредобанку є збільшення ролі банку у відбудові економіки України. Війна та її наслідки вимагають більш стратегічного підходу до двосторонніх господарських звʼязків. Якуб Карновскі – один із найдосвідченіших польських менеджерів, за котрим стоять реальні успіхи. Він досконало знає український ринок. Я переконаний, що Кредобанк з Якубом Карновскі у складі правління стане однією з ключових інституцій, яка посилить господарські звʼязки між нашими країнами», -- говорить Шимон Мідера, голова правління PKO Bank Polski.

Якуб Карновскі заступить на посаду першого заступника голови правління АТ «Кредобанк» з дня отримання дозволу на працевлаштування та виконання визначених наглядовою радою банку умов. З 3 серпня 2024 року виконання обовʼязків голови правління банку покладено на Войцеха Тарасюка, який з цього ж дня обраний заступником голови правління АТ «Кредобанк».   

Єжи Яцек Шугаєв, який має понад 34 роки банківського досвіду, працював у Кредобанку 6 років. Він був обраний на посаду голови правління у 2020 році, а до того з жовтня 2018 року працював на посаді першого заступника голови правління АТ «Кредобанк».

«Щиро дякую команді Кредобанку – завдяки спільній роботі Кредобанк отримав відмінні фінансові результати та здобув підтримку світової фінансової спільноти. Вдячний нашим клієнтам та бізнес-партнерам за довіру й тривалу співпрацю. На час моєї роботи в Кредобанку припав період пандемії COVID-19, а після – повномасштабна війна в Україні. Попри всі виклики, що виникали, нам  вдалося забезпечити безперебійну діяльність банку, отримати високі фінансові результати та одними з перших після початку великої війни відновити кредитування українського бізнесу завдяки підтримці міжнародних фінансових інституцій.

На сьогодні Кредобанк розширює співпрацю з ЄБРР та Єврокомісією. Вже восени цього року будуть підписані угоди з новими міжнародними партнерами –  Європейським інвестиційним банком, де банк сподівається отримати гарантійні програми на суму до €50 млн, а також з Американською корпорацією з фінансування міжнародного розвитку (DFC).  Дякую за довіру акціонерові Кредобанку – PKO Bank Polski та за отриману можливість упродовж шести років реалізувати свій потенціал і зміцнити позиції Кредобанку як одного з системноважливих українських банків»,— підкреслив Єжи Яцек Шугаєв. 

У перший рік повномасштабної війни Кредобанк здійснював прибуткову діяльність і завершив його з позитивним фінансовим результатом у розмірі 142 млн. грн. Минулого року банк досяг рекордних за свою історію результатів, а саме: прибуток до сплати податку склав 2  млрд 286.2 млн. грн., а чистий прибуток - 1 млрд 211.5 млн. грн.

Упродовж двох років повномасштабної війни активи Кредобанку зросли на 75% - за підсумками 1 кварталу 2022 року активи складали 31.3 млрд. грн., а на кінець 1 кварталу 2024 року – вже 54.9 млрд. грн.  Банк здійснює ефективну діяльність – у 2023 році чиста процентна маржа перевищила 7%, показник C/I (співвідношення витрат до доходів) знизився нижче 42%, а ROE (рентабельність капіталу) зріс до 24.5%.

Банк здійснює ефективне управління ризиками і капіталом. Нормативи НБУ дотримуються з значним (3-кратним) запасом міцності. Зокрема, з початку 2022 року до 1 липня 2024 року регулятивний капітал банку зріс з 3.2 млрд. грн. до 5.8 млрд. грн. За цей же період норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) зріс з 15.0% до 30.8% (при нормативних вимогах 10%), а показники ліквідності – LCR (у всіх валютах) зріс з 132% до 244%, а NSFR з 117% до 258% (при нормативних вимогах 100%). 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ