Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Київ звернувся до чеченського суду щодо тортур українця

Офіційний Київ заявив, що стосовно українця Миколи Карпюка застосовувалися тортури, через що відповідні свідчення не можуть вважатися доказами у справі. Про це йдется у зверненні уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської до Голови Верховного Суду Чеченської Республіки РФ та Генерального прокурора РФ, опублікованому на її сайті.

12 жовтня 2015 року очікується судове засідання з розгляду по суті кримінальної справи щодо  громадянина України Миколи Карпюка.

У документі з посиланням на адвокатів Миколи Карпюка йдеться, що в ході досудового слідства до нього з метою отримання необіхдних правоохоронцям свдчень застосовувалися тортури, а також  жорстоке ставлення.

«Звинувачення Миколи Карпюка ґрунтуються на свідченнях, отриманих із застосуванням тортур, які відповідно до міжнародних стандартів кримінального судочинства не можуть вважатися доказами у справі та враховуватися судом при оцінці доказів», – заявила омбудсман.

Правозахисниця підкреслила, що наразі в Європейському суді з прав людини наявна практика винесення ухвал проти держав, що не забезпечили права на свободу від тортур і права на справедливий судовий розгляд.

Адвокат іншого затриманого в РФ українця Сергія Литвинова Віктор Паршуткін розповів, що єдине, чого бояться російські правоохоронні органи, російський суд та Слідчій комітет - це суд присяжних.

Як розповіла уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, до Микола Карпюка протягом 15 місяців із моменту затримання не допускали українського консула.

hromadske.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ