Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Легалізувати самобуд відтепер простіше

​22 березня Парламент дозволив здійснити легалізацію об’єктів будівництва, які були зведені до квітня 2015 року без відповідного дозволу. Закон набуде чинності наступного дня від моменту його підписання Президентом.

Йдеться про індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 м2, побудовані в період від 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року, господарські (присадибні) будівлі та споруди загальною площею до 300 м2, а також – споруди cільськогосподарського призначення, побудовані до 12 березня 2011 року.

Таким чином, «будівельна амністія» стосується, перш за все, жителів сільської місцевості, які через незнання або територіальну недоступність органів держархбудконтролю не оформили одразу своє будівництво або перебудову. Також ці законодавчі зміни торкаються малого бізнесу – власників фермерських господарств. 

Якщо земельна ділянка, на якій розташований об’єкт, оформлена належним чином, то заявникам для легалізації своїх об’єктів потрібно здійснити три головні кроки. По-перше, отримати технічний паспорт на об’єкт, по-друге – подати декларацію про його введення в експлуатацію. Завершальний етап – отримання документу про право власності. 

Суттєво спрощує процедуру легалізації самобуду той факт, що другий крок можна здійснити онлайн. Електронна послуга з введення будівлі в експлуатацію була впроваджена Державним агентством з питань електронного урядування України разом із Державна архітектурно-будівельна інспекція України і OSCE Project Co-ordinator in Ukraine у березні минулого року. Як і решту 50 е-послуг, які наразі доступні громадянам і бізнесу, її можна знайти на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Послуги».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ