Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівський облцентр охорони здоров'я фіксує збільшення числа хворих з ГРВІ

У 95% хворих на Львівщині виявляють віруси грипу А, а також — риновіруси, аденовіруси, метапневовіруси й віруси парагрипу.

Фото: Depositphotos

За даними моніторингу Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ у період з 7 по 13 листопада на Львівщині захворіли на ГРВІ, у тому числі й на коронавірусну інфекцію 12683 особи проти 9657 за попередній тиждень – ріст на 23,9 %.

Лікарі відзначають, що часто на гострі респіраторні вірусні інфекції в епідсезоні хворіють діти до 17 років:  

"У структурі захворюваності питома вага дітей до 17 років склала 55,1% - 6982 особи проти 53,9% минулого тижня (йдеться про період з 31 жовтня по 6 листопада - ред.)"

У Львові за 45-й тиждень поточного року захворіло 4270 осіб (606,3 на 100 тисяч населення) проти 3226 за 44-й тиждень (458,0 на 100 тисяч населення). Питома вага хворих дітей до 17 років становить 46,8% проти 48,2% минулого тижня.

З початку цьогорічного епідсезону  при лабораторному дослідженні зразків матеріалу від хворих із підозрою на грип та ГРВІ у 95 зразках визначено віруси грипу А, а також виявлено риновіруси, аденовіруси, метапневовіруси, віруси парагрипу.

"Грип —  високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті, —  регулярно нагадують лікарі, посилаючись на те, що грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим". 

Тому перші ж симптоми вимагають особливої уваги. Клінічні ознаки грипу проявляються: раптовим початком; головним болем; ломотою у м’язах і суглобах; болем у горлі; підвищеною температурою тіла до 38 °C і більше; кашлем; в окремих випадках — блювотою і проносом.

Якщо з’являються симптоми захворювання, невідкладно потрібно звернутись до лікаря.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія та серцева недостатність.

"Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів —  в середньому 7 днів", —  кажуть медики.

Найефективніший метод профілактики грипу визнано вакцинацію. 

Вакцини проти грипу є чотирьохвалентними, тобто виробляють імунітет від чотирьох штамів грипу, які циркулюватимуть цього епідсезону. Зокрема згідно з прогнозом ВООЗ в епідсезоні 2022−2023 років в Україні буде циркулювати чотири штами вірусів грипу:

·                     вірус, подібний до A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;

·                     вірус, подібний до A/Darvin/9/2021(H3N2);

·                     вірус, подібний до В/Austria/1359417/2021 (лінія B Victoria);

·                     вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень. Вакцину можна закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

"Вакцинуватись бажано всім, особливо особам з груп ризику: з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, ожирінням, цукровим діабетом, вагітним, особам віком понад 65 років, які перебувають у закладах тривалого догляду, дітям, віком 6 міс. – 5 років, персоналу медичних закладів, працівникам закладів освіти, транспорту, торгівлі тощо".

В Україні доступні у продажі дві вакцини від грипу: «Ваксігрип Тетра» та «Джісі Флю Квадривалент». Їх можна застосовувати для щеплення дітей віком від шести місяців.

За 43- 45 тижні згідно зі звітами закладів охорони здоров`я щеплено проти грипу в області 136 осіб, в т.ч. з групи ризику - 13. 

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ додають, що вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ