Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львів'ян переводять на приватну стоматологію, – лікарі

Ухвалою Львівської міської ради №1179 від 10 листопада 2017 року на утримання чотирьох державних стоматологічних клінік у Львові передбачено тільки 9 мільйонів гривень в рік замість потрібних 39 мільйонів. Водночас на вивіз та утилізацію сміття в міському бюджеті закладено 36 мільйонів гривень тільки на грудень. Про це сьогодні, 5 грудня, під час прес-конференції на тему: «Міська влада Львова забирає у півмільйона львів’ян державні стоматологічні послуги», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила голова профспілкової організації першої комунальної стоматологічної поліклініки Львова Ольга Параскова.

Вона стверджує, що під час голосування бюджету на 2017 рік депутати міськради Львова надали тільки 19 відсотків від потрібної суми на зарплату стоматологам та на утримання цих клінік. Про закупівлю матеріалів та обладнання мова не йде. Отож, якщо бюджет не буде переглянуто, то з 1 січня 2017 року львів’янам доведеться звертатися тільки за приватними стоматологічними послугами.

- Створена штучна ситуація на користь приватних стоматологічних послуг, - вважає Ольга Параскова.
Голова профспілки стоматологів нагадала, що 80 відсотків населення не може собі дозволити звернутися за платними послугами. За її словами, коли стоматологи спробували отримувати пояснення таким діям, то в міському управлінні охорони здоров’я перекинули відповідальність на депутатів, які голосували. Натомість міські обранці відповіли, що проголосували за пакет пропозицій, а вже кому і скільки там дістанеться, не цікавилися. 

Водночас, якщо міська влада не знайде коштів для утримання державних стоматологічних поліклінік, то без роботи залишаться 1500 працівників та без утримання їхні родини.

- Якщо нас не почують, то ми залишаємо за собою право на страйк, -  попередила вона.

Завідувач відділенням третьої комунальної стоматологічної поліклініки Львова, майор медслужби Олександр Бурій каже, що приватні стоматологічні кабінети займаються естетичним протезуванням. А ось відповідальність за профілактику, санацію та диспансеризацію покладено на державні стоматологічні поліклініки.

За його словами, тих кошти, які депутати нашкребли для державної стоматології, вистачить на зарплату одного хірурга, одного терапевта, однієї медсестри, однієї санітарки та двох дитячих терапевтів.

- Це є один стоматологічний кабінет, навіть не амбулаторія, - каже завідуючий відділенням третьої комунальної стоматологічної поліклініки Львова.

Він підозрює, що міську владу цікавлять приміщення, в яких працюють зараз поліклініки.

- А далі буде «віджим» приміщень. Цим все закінчиться, і ви згадаєте мої слова, -  прогнозує майор медслужби Олександр Бурій.

Водночас він попереджає, що не дозволить такого зробити.
Лікарі також підозрюють, що ця проблема з недофінансуванням є продовженням історії, коли стоматологічні поліклініки хотіли перевести на госпрозрахунок.

Проте стоматологи за три роки виграли чотири суди в міськради.

- Міськрада тоді запропонувала, щоби за місяць усі поліклініки перейшли на госпрозрахунок. Але не було ані фінансово-економічного обґрунтування, ані алгоритму переходу, ані стартового капіталу, не було законних підстав для скорочень. І суди чотирьох інстанцій визнали, що тоді своїм рішенням управління охорони здоров’я порушило 56 статей різних законів та Конституції України. Але коли ми виграли суди, то нам сказали: «Все одно вам це нічого не дасть», - розповідає голова профспілкової організації першої комунальної стоматологічної поліклініки Львова Ольга Параскова.

Завідувач відділення четвертої комунальної стоматологічної поліклініки Львова Євген Телеш каже, що в їхній поліклініці лікують зуби 186 тисяч мешканців Франківського району, учні 20 шкіл та чотирьох коледжів. Якщо кошти з бюджету не будуть надані, то всі ці особи залишаться без стоматологічної допомоги.

Голова профспілкової організації п’ятої комунальної стоматологічної поліклініки Львова Ольга Залізняк дивується, чому депутати не поцікавилися, чому фінансування стоматології урізали на 30 мільйонів і куди підуть ті кошти.

На думку Олександра Бурія, медицина потребує реформування. Проте мусить бути певний перехідний період.

- Ми готові зустрітися з головами фракцій та Андрієм Садовим. Ми пояснимо їм свою позицію. Можливо, вони щось не зрозуміли, - лікар-атовець, який рятував бійців під обстрілами у бліндажі у світлі кишенькового ліхтарика, все ще готовий до мирного урегулювання проблеми. 

За словами голови профспілкової організації першої комунальної стоматологічної поліклініки Львова Ольги Параскової, стоматологи пропонують створити терапевтично-ортопедичне відділення на самофінансуванні в межах бюджетної установи. Це дасть змогу зняти навантаження з бюджету. Проте міськрада на таке не погоджується. 

Львівський прес-клуб 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ