Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів’яни пропонують подавати документи на вступ у дитячі садочки лише через ЦНАПи

Зробити електронну чергу щодо зарахувань дітей у дошкільні навчальні заклади Львова більш прозорою, алгоритм і принцип зарахування дітей в ДНЗ – більш зрозумілими і доступними, відкрити списки електронної черги, відремонтувати приміщення садочків. Такі пропозиції виголосили учасники громадських слухань стосовно електронної черги та браку місць в ДНЗ Львова.

Громадські слухання відбулися з ініціативи депутат ЛМР від «Солідарності» Сергія Іваха та Юрія Свірського. На слухання завітали також депутати ЛМР Ігор Зінкевич, Оксана Рубай, Ігор Дякович, батьки, небайдужі представники громади міста, представник управління освіти ЛМР Наталія Клочко.

«Найголовніше питання слухань – знайти золоту середину, напрацювати конструктивні пропозиції і рішення для того, щоб у подальшому раз і назавжди у Львові зняти питання стосовно електронної реєстрації дітей, щоб чітко усі розуміли прозорість цього програмного забезпечення. Два основні питання, які ми плануємо обговорити – це питання функціонування електронної системи і питання щодо вирішення проблеми зі садочками у Львові в цілому», - зауважив Сергій Івах.

Під  час громадських слухань, у процесі тривалого обговорення проголосували 16 пропозицій. За однією з них, управління освіти мало би здійснювати не адміністрування цього програмного забезпечення, а бути користувачем із більш розширеним правом доступу до цієї програми. Тому учасники  громадських слухань проголосували за те, щоб програмне забезпечення, внесення будь-яких змін до нього доручити виключно Міському центру інформаційних технологій.

Будь-яку подачу документів учасники громадських слухань пропонують здійснювати виключно через ЦНАП, а при реєстрації через сайт пропонують заливати скан-копії свідоцтв про народження дітей і посвідчень пільговиків. Слід також надати доступ управлінню соціального захисту, яке онлайн перевірятиме  підставу на пільгу. Водночас інші батьки бачитимуть, скільки пільговиків перед ними у черзі.   Серед пропозицій – усунути можливість контакту батьків при подаванні заявок на зарахування з директорами ДНЗ, а подавати документи виключно через ЦНАПи.

Також запропоновано звернутися до міського голови Львова з проханням врахувати у міському бюджеті на 2019 рік кошти для забезпечення виконання повного обсягу робіт на всіх об’єктах дошкільних навчальних закладів, що в стадії ремонту. Ще одне звернення до міського голови від учасників слухань буде стосуватися пропозиції підвищення заробітної плати всім працівникам ДНЗ.

Довідка: За даними управління освіти ЛМР, на 10 травня 2018 року зареєстровано 9 335 дітей. На 2019 рік вже зареєстровано 6 420 дітей, на 2020 рік – 3 021 дитина. До 31 грудня 2018 року планують зарахувати до дитячих садочків 8 400 діток. Цьогоріч не  потраплять до садочків 1 400 дітей.

Упродовж 2018 – 2020 років заплановано відкрити 55 груп у садочках Львова. А щодо електронної реєстрації, то за інформацією представника управління освіти, 18 липня о 18.00 год. завершився прийом заяв від батьків на першу хвилю зарахування. Це означає, що ті батьки, які отримали смс-повідомлення 5 – 6 червня 2018 року, мали право упродовж 30 робочих днів принести документи – копію свідоцтва про народження та заяву. Станом на 19 липня з’явилося 914 місць у зв’язку з тим, що батьки не подали заяв із різних причин.

У першій хвилі реєстрування було зараховано 6 339 дітей. 23 липня о 10.00 год відкрилася функція редагування, за якою батьки, чия дитина не потрапила до першої хвилі зарахування, мають право очікувати на другу хвилю зарахування, а також перереєструвати дитину в інший дошкільний заклад. Право перереєстровуватися, змінювати положення електронної заявки їм надано до 20 серпня включно,  21-22 серпня батькам надходитимуть смс-повідомлення про зарахування у другій хвилі.

Ініціатори слухань, відповідно до вимог Статуту міста Львова, повинні скласти протокол громадського слухання, де викласти усі внесені пропозиції, і протягом п’яти робочих днів подати його до ЛМР.  У Львівській міській раді мають визначити відповідальних за розгляд пропозицій або ж їх відхилення із зазначенням причин. У свою чергу ініціаторам має бути надана вичерпна відповідь про результати розгляду висловлених пропозицій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ