Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мала приватизація: реальний шанс для бізнесу?

Мала приватизація: реальний шанс для бізнесу? Останнім часом з екранів телевізорів, радіо та інтернету все частіше можна почути термін «мала приватизація».

Одні говорять що це реальний шанс для бізнесу так як на електронних аукціонах можна придбати об’єкти нерухомості або навіть цілі майнові комплекси за значно зниженою ціною, а інші, що це чергове «замилювання очей», бо насправді все лишилось так як і було. Тож спробуємо докладніше розібратися в цьому питанні та спробуємо з’ясувати на скільки цей процес може бути вигідним для бізнесу.

За даними ресурсу bi.prozorro.sale, що займається моніторингом системи Прозорро.Продажі, лідером у процесі малої приватизації є електронний майданчикУкраїнська універсальна біржа. Ми звернулися до його представників з проханням пояснити нам що таке мала приватизація і які вона має слабкі або сильні сторони. Про це нам люб’язно погодився розповісти заступник директора електронного майданчика Рибальченко Ігор.

- Що таке взагалі мала приватизація? Хто продає, хто купує?

- До об`єктів малої приватизації відноситься майно державної і комунальної власності, балансова вартість якого не перевищує 250 млн грн. Це може бути рухоме майно (автомобілі), нерухомість, пакети акцій і навіть цілі підприємства та майнові комплекси. Продавати майно можуть виключно державні органи приватизації чі місцеві ради, органи приватизації територіальних громад. Купити будьякий об’єкт виставлений на аукціон може кожен. Тобто, для того щоб прийняти участь в аукціоні не потрібно реєструватись приватним підприємцем або мати статус юридичної особи. Продаж всіх об’єктів здійснюється виключно через електронні аукціони Прозорро.Прродажі. Тому, у прозорості та чесності цього процесу можна не сумніватися.

- Які переваги цього процесу для бізнесу у порівнянні зі старою системою?

- Переваг дуже багато… І найголовніше, що вони однаково вигідні як для держави так і для звичайних людей та бізнесу. Насамперед, це повна прозорість процесу та максимальне залучення учасників, що обумовлює ринкові ціни на об’єкти приватизації. Всі бачать все, «відкати» просто неможливі, а ціна формується на основі пропозицій учасників. Стара схема приватизації мала ряд недоліків, а найголовнішим серед них мабуть була корупція. Тепер же об’єкт може придбати кожен хто може запропонувати найвищу.

- На скільки може вирости ціна під час аукціону?

Це відносне питання. Все залежить від стартової ціни і бажання того чі іншого учасника придбати об’єкт. Нещодавно відбулися торги на які був виставлений конференцзал у Львові на 790 місць. Початкова вартість становила 3,4 млн. грн.., а продався він аж за 10 мільйонів гривень. Іноді буває так що торги не відбуваються (ніхто не подався на участь), тоді лот знову виставляється на аукціон але стартова ціна знижується у 2 рази.

- Як визначається стартова ціна об’єкту приватизації?

Все дуже просто. Стартова ціна визначається аукціонною комісією на рівні балансової. Це визначено статтею 22 ЗУ «Про приватизацію держаного та комунального майна».

- Наразі майданчик Українська універсальна біржа є лідером у процесі малої приватизації. Чим це зумовлено? Ви маєте якісь переваги?

- Єдиними нашими перевагами є досвід, стабільність роботи майданчика та індивідуальний підхід до кожного клієнта. Такого колосального досвіду у сфері реалізації державного та комунального майна зараз не має жодна організація в Україні. Наші менеджери чітко знають всі нюанси законодавства, особливості процедур та супроводжують клієнтів від початку (тобто вибору об’єкта приватизації) і аж до завершення аукціону. Тому, ніяких секретів насправді немає. Все що потрібно – просто гарно робити свою роботу.

Мала приватизація стартувала у серпні 2018 року але зараз якраз розпочався активний період дійсно цікавих аукціонів. Тому, перші кроки по шляху економічного зростання країна робить тільки зараз, в тому числі після прийняття законодавства про приватизацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ