Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Марія Олійник: “Йти за покликом”

Молода композиторка розповіла про свій перший твір для органа соло, прем’єра якого відбудеться 27 січня у Львівському органному залі, про внутрішнє свято від гарної музики та про те, як навчання на Заході та Сході розширює горизонти і розвертає до “свого”.

Марія Олійник — композиторка, львів’янка, походить з музичної родини. Навчалася в спеціалізованій музичній школі  ім. С. Крушельницької, на фортепіанному та на теоретичному відділенні. Закінчила композиторський факультет Львівської національної музичної академії ім. Лисенка (клас Юрія Ланюка). Навчалася у Польщі за стипендіальною програмою Gaude Polonia, отримала диплом Королівської консерваторії Гааги. Працювала у Таїланді. Марія — авторка музики багатьох сучасних відомих проєктів. Зокрема вона стала композиторкою опери «Ukraine – Terra Incognita», присвяченій співаку та Герою України Василю Сліпаку. 27 січня її перший твір для орагна соло звучатиме у Львівському органному залі в рамках проєкту “Нова музика”.

— Розкажіть трохи про твір ви написали для проєкту “Нова музика”. Яка його ідея? Які особливості музичної форми ви використовували?

— Твір “Adieu” для органа соло — це моє особисте музичне втілення вчасного і гарного прощання. 

Прощання у чудову пору золотої осені у горах Швейцарії. Світле і легке прощання назавжди, яке я не спромоглась здійснити колись, та символічно реалізувала пізніше саме через музику. 

За формою нагадує пісенну, як у побудові, так і в типі фактури. 

Я вдячна керівництву Органного залу за можливість вільного вибору теми, оскільки саме завдяки цьому моя колишня музична ідея знайшла своє вирішення і вийшла у "світ".

 

— Чи чули ви минулорічні прем’єри органних творів Богдани Фроляк, Віктора Камінського, Олена Безбородька, Золтана Алмаші в рамках проєкту “Нова музика” у Львівському органному залі? Які вас вразили? Що хотіли би виокремити?

— Так, я слухала у записі прем'єри з минулорічного проєкту “Нова музика”. Кожен з композиторів у цих творах проніс своє лице і свій характер, так як і кожен з цих творів є неподібний на інший бо це зовсім різні й оригінальні світи. Мені завжди цікаво слухати нове від своїх колег і спостерігати, які нові грані відкриваються у їхніх нових роботах.

 — Чи був у вас досвід написання творів для органа до цього?

— Твір “Adieu” — є моїм першим твором для органа соло. Але певний досвід роботи з цим інструментом я все ж мала, ще за часу навчання в Нідерландах. Тоді проект, в якому я була задіяна, включав у себе славнозвісний Нідерландський ансамбль MAE, відому амстердамську танцювальну групу LeineRoebana, а також приміщення OrgelPark, в якому, уявіть, є чотири діючих органа, і кожен з них міг бути включеним у партитуру. Моя партитура включала лиш один орган. Але отриманий в цьому проєкті досвід, коли є стільки різних елементів, був дійсно чудовим, включно з візуальною частиною Оргелпарку та не дуже типовими, як для камерного ансамблю, наборомінструментів — тромбону, електричної гітари. Незвичним і несподіваним було і те, що ти бачиш, як на щойно скомпоновану тобою музику накладається хореографія. Дуже шкодую, що не зберігся запис з наших концертів і того твору! Було б дійсно цікаво почути сьогодні. 

Твір Марії Олійник виконає органістка Світлана Позднишева

 — Чим приваблює вас органна музика?

— Орган цікавий тим, що має величезну палітру тембрів. Та його звук у різних своїх барвах сам по собі завжди відноситиме нас до попередніх епох, бо стає через свою особливість і характер дуже впізнаваний, а майстерно написані твори для органа композиторами, що вже є класиками, цьому сприяють.

Напевне орган, як і тепер, так і надалі буде приваблювати. Тут справа лише за талантом, уявою, майстерністю і свіжістю погляду на темброву складову інструменту самого композитора.

Не можу сказати, що добре чи детально знаю органну музику європейську та українську, та мені приємно час від часу відкрити для себе якийсь новий твір чи ім'я у цій царині, і це завжди невелике внутрішнє свято. Взагалі для мене святом є музика, створена з талантом, смаком, натхненням і стрункою формою.

— Ви маєте величезний та дуже різноманітний досвід роботи та навчання у різних музичних середовищах: Нідерландів, Таїланду, України. Як він допомагає вам формувати власну музичну мову?

— Моя музична мова формується тим, що мене вражає і захоплює — візуально, слухово, ідейно. Напевне і Нідерланди і Тайланд залишили якийсь свій вплив у певних творах того періоду, чи то в фактурі, чи в гармонічній гамі; та чи ці впливи залишатимуться назавжди — не певна. Бо на композитора все ж впливає середовище, в якому він/вона безпосередньо знаходиться. 

Якщо говорити загалом — досвід перебування у різних країнах надав широти погляду та допоміг краще оцінити і зрозуміти своє і себе у ньому; дійсно зацікавив і розвернув мене до "свого". Також я набула бачення, чи то краще переконалась у тому, що світ багатогранний і привітний, а разом з тим підсилилась внутрішня воля йти за покликом зсередини. 

Спілкувалася Діана Коломоєць

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ