Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Масляний конвектор або електричний радіатор: чим краще зігрітися у квітні?

Попри популяризацію UFO, електрокамінів і картин-обігрівачів, у сегменті опалювальних приладів ніхто не може конкурувати на рівних з конвекторами та радіаторами. Пропонуємо вам їх порівняти.

Масляні радіатори: переваги та недоліки


Всередині металевого корпусу радіатора розміщена ємність з мінеральним маслом та зануреним у нього нагрівальним елементом. При роботі останній нагріває масло, а воно, в свою чергу, корпус. Внаслідок природного теплообміну нагріте повітря поступово поширюється по кімнаті. Потужність роботи більшості радіаторів регулюється, в каталозі цін інтернет-магазинів MagaZilla також можна знайти просунуті моделі з вбудованими вентиляторами, які прискорюють розгін повітряних мас.


До переваг масляних радіаторів відносяться:


Безшумна робота. Встановлювати масляний радіатор можна і в робочому кабінеті, і в спальній кімнаті.
Рівномірний обігрів. Конвектор добре прогріває навіть великі приміщення.
Збереження тепла. Після відключення поверхня конвектора остигає повільно, забезпечуючи тривале підтримання тепла у квартирі.

Тепер щодо недоліків:


Тривалий прогрів. Радіатори розігріваються довше, ніж конвектори.
Екологічність. Дешеві радіатори без термостата можуть сильно нагріватися, пересушувати повітря у квартирі та навіть призводити до займання легкозаймистих предметів.
Габарити. Радіатори більші за конвектори, а їх вага може досягати 15-20 кг. Для зручності транспортування пристрій повинен оснащуватися коліщатками.
Більші витрати енергії. Радіатор споживає на 20-25% більше електроенергії в порівнянні з конвектором, розрахованим на те саме приміщення.
Термін служби. В середньому радіатори служать 6-8 років, після яких на металевих стінках з’являються мікроскопічні тріщини.

Електричні конвектори: переваги та недоліки


Конвектори мають тонкий корпус, в нижній частині якого розташований ТЕН. Решта простору вільна, завдяки чому повітряні маси легко проходять всередину, нагріваються від ТЕНу, піднімаються до повітряних жалюзі та поширюються далі по приміщенню. Популярні моделі на сервісі порівняння цін m.ua вміють регулювати інтенсивність нагріву, працювати за таймером і навіть підтримувати температуру повітря в приміщенні на заданому рівні. Вони також часто оснащуються вентилятором, що прискорює обігрів.


Переваги конвекторів наступні:


Компактність. Плоский корпус і вага в межах 3-5 кг забезпечують мобільність.
Швидкий нагрів. Конвектор починає гріти повітря одразу після включення.
Безпека. Корпус конвектора не гріється вище 60 °С, що робить його абсолютно безпечним і не дозволяє пересушувати повітря. Агрегати також обладнуються системами захисту від підвищеної вологості та термостатами.
Економічність. На чверть менші витрати енергії в порівнянні з радіаторами.
Функціональність. Індикація та автопідтримка температури, режим вентиляції і т. д.
Термін служби. При акуратному користуванні конвектор може служити 10-15 років.

Недоліків же у них небагато:


Нерівномірне прогрівання. Конвектор швидко нагріває повітря в верхній частині кімнати, в той час як температура підлоги може бути на 5-7 °С нижче.
Швидке охолодження після вимкнення.

Що обрати?


Конвектор — більш практичний і універсальний пристрій, ніж радіатор. Він легше та компактніше, споживає менше енергії, при цьому швидко обігріваючи приміщення. Просунуті моделі також пропонують ряд додаткових функцій для зручності експлуатації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ