Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Міністерство екології та водних ресурсів України розробило проект "Зеленої книги"

На основі документу передбачається розробка проекту правового акту Стратегія водної політики України та відповідної політичної пропозиції з метою їх подання на розгляд і затвердження Кабінетом Міністрів України.

Про це повідомив  заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Микола Кузьо.

«Зелена Книга» (Green Paper) – документ, де в загальному вигляді містяться бачення проблем, на вирішення яких має бути спрямована відповідна політика як основа для проведення консультації зі стейкголдерами.

«Наразі ведеться активна реформа водної галузі України – створені басейнові ради, розробляються Плани управління водними басейнами, набув сили новий порядок Державного моніторингу вод, який повністю відповідає європейським стандартам, переглядаються принципи водокористування – для забезпечення сталого розвитку. Усі ці заходи та напрямки реформування потребували належної систематизації, і результатом її проведення став проект цієї Зеленої книги» – коментує Микола Кузьо.  

Метою Стратегії є досягнення «доброго» екологічного, кількісного та хімічного стану

(потенціалу) водних ресурсів України шляхом належної підготовки та створення необхідних правових, організаційних і фінансових основ для виконання планів управління річковими басейнами, підготовки та імплементації Національної морської природоохоронної стратегії і відповідної програми заходів з її реалізації.

«Проект Стратегії водної політики України здійснює огляд поточного стану галузі – від оцінки кількості, якості вод до водного управління та екологічного врядування в водних басейнах. На основі цього аналізу – пропонує шляхи досягнення визначених цілей. Цей документ – це фундамент  майбутніх політичних рішень, який тримається на науково-обґрунтованих тезах, останніх дослідженнях та кращих світових практиках» – додає Микола Кузьо.

Проект Зеленої книги: Стратегія водної політики України ґрунтується базових принципах:

-інтегроване управління водними ресурсами за басейновим принципом;

-запобігання та попередження виснаження і забруднення водних об’єктів;

-дотримання принципу «водокористувач і забруднювач платить»;

-необхідності врахування сьогоденних потреб при управління водними ресурсами без завдання шкоди або ж можливих збитків для прийдешнього чи майбутніх поколінь.

Текст проекту Зеленої книги був підготовлений експертами Команди підтримки реформ при Мінприроди та учасниками Робочої групи з питань якості води і управління водними ресурсами при Мінприроди

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ