Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Між баченням війни солдатів і політиків – космічна відстань, – Юрій Бутусов

Сьогодні, 2 жовтня, в Українському католицькому університеті у Львові відбувся майстер-клас головного редактора Цензор.нет Юрія Бутусова з теми «Журналістика в умовах війни». Однією з центральних тем, на якій акцентував свою увагу журналіст, стала тема правди та її оприлюднення під час війни.
Фото - vdv-ua.com

За його словами, кожен учасник війни – рядовий солдат, офіцер, генерал, політик, волонтер – має свою правду, оскільки перебуває у різних умовах, вирішує завдання різного рівня, думає про геть відмінні часові перспективи (рядовий виконує оперативну задачу, політик – думає про перспективу, що обраховується роками).

«Бачення солдата прямо протилежне баченню генерала, а між його баченням ти баченням політиків просто космічна відстань. Я всякчас зустрічаюсь з політиками, зокрема, двічі зустрічався з Петром Порошенком. Закликав здати окремі позиції, зокрема, Донецький аеропорт, бо утримувати його не було сенсу. Але позиція політиків приблизно така: це – війна, на війні не буває без жертв», – зазначив редактор Цензор.нет.

Виходячи з названої розбіжності, кожен журналіст постає перед вибором свого героя: кому він довірятиме насамперед й чию візію ретранслюватиме в своєму ЗМІ.

«Моя правда там, де моя аудиторія. Мене мало читають політики, натомість мене читають солдати, волонтери, родичі солдатів, прості люди, яких непокоїть війна. Тому я пишу їхню правду. Мене не обходить думка меншості – навіть якщо це меншість, котра ухвалює рішення», – сказав Юрій Бутусов.

На його думку, для журналіста, що обирає інтереси суспільства, не виникає питання, оприлюднювати якусь інформацію чи не оприлюднювати. Керуватись мотивами на кшталт: я не буду оприлюднювати інформацію про кількість жертв чи наявність оточення (котла), тому що це посіє паніку, може учасник інформаційних війн, проте журналіст – не має бути учасником таких війн. Він має говорити правду.

«В США, скажімо, є відділи, що ведуть психологічні війни. Це їх завдання. Завдання журналіста – інше», – зазначив Юрій Бутусов.

Він навів низку прикладів з історії Першої та Другої світових війн, які потверджували його думку про те, що оприлюднення незручної для влади інформації – в інтересах суспільства. За його словами, в кожному з таких випадків влада починає ворушитися й виправляти ситуацію.

«Рік тому я перший написав про те, що Росія обстрілювала наші позиції з-за кордону. Я написав, що росіяни нас обстрілюють. Штаб тоді заперечував це, бо тоді неможливо було на дипломатичному рівні визнати, що ми воюємо з Росією. Але я хочу зазначити, що наші військові, які потерпали від обстрілів, насправді надіялися на мою публікацію, сподівались, що вона спричинить зміну ситуації. Про це не могла сказати влада, але міг сказати журналіст», – зазначив Юрій Бутусов.

Загальним висновком Юрія Бутусова стала теза про те, що журналістика може існувати лише в умовах демократії, але й демократія існує доти, доки є вільні ЗМІ. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ