Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН схвалило до використання у школах онлайн-курс «Лайфхаки з української мови»

Міністерством освіти і науки вперше схвалено до використання у школах відкритий онлайн-курс. Відповідний гриф отримав проект «Лайфхаки з української мови» – він містить необхідну навчальну програму, яка допоможе дистанційно підготуватися до ЗНО. Про це йдеться на сайті МОН.

Курс створений освітнім проектом EdEra та ГС «Освіторія» і є у безкоштовному доступі на платформі EdEra або Ilearn.

«Уже три роки діти з Криму та непідконтрольних територій Донбасу майже не вивчають у школах українську мову і літературу, історію України. Однак багато таких дітей виявляють бажання отримати український атестат про середню освіту, вступити до наших ВНЗ.

Для цього їм потрібно обов’язково складати зазначені предмети, зокрема й під час вступу за спрощеною системою через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Тому для нас дуже важливо, що онлайн-курсом зможуть скористатися діти з Криму та Донбасу», – наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

«Лайфхаки з української мови» складаються із коротких відеолекцій. У них з використанням мнемонічних технік пояснюють одразу кілька тем. Крім того, є супутній інтерактивний підручник, 275 автоматизованих тестів, творчі завдання та спеціальні «аркуші учня», які дозволяють скласти власний міні-конспект з усіх тем. Також відкрито форум для обговорення матеріалів з іншими учасниками та адміністрацією.

Уперше курс був презентований на платформі EdEra 1 лютого і викликав велику зацікавленість учнів та вчителів – на нього зареєструвались понад 4500 осіб. Станом на 13 травня учасники курсу виконали близько 60 000 тестових завдань та залишили понад 450 коментарів.

«По-перше, цей гриф – це визнання масової відкритої онлайн-освіти як необхідної частини освітнього процесу. Сподіваємося, що цей прецедент стане основою для майбутнього виявлення гарних практик онлайн-освіти та їхньої інтеграції в традиційний освітній процес. По-друге, ми дуже раді, що гриф отримує курс з такою цікавою структурою. Це не просто академічний виклад матеріалу на камеру, це вдалий комплекс коротких відеолекцій, інтерактивного підручника та великої кількості тестів, який можуть використовувати як учні, так і вчителі на уроках», – відзначив керівник освітньої онлайн-платформи EdEra Ілля Філіпов.

Онлайн-курс проходив кілька етапів перевірки. Зокрема, його аналізувала комісія української мови Науково-методичної ради з питань освіти при Інституті модернізації змісту освіти. Після першого перегляду комісія повернула матеріал для доопрацювання з рекомендаціями, але, за словами розробників, це лише змотивувало команду зробити курс ще кращим.

«Курс «Лайфхаки з української мови» є важливим кроком до надання рівних можливостей в підготовці до ЗНО кожному абітурієнту незалежно від місця проживання, навчального закладу чи соціального статусу. Окрім цього, «лайфхаки» – це ще й практичний інструмент для вчителів з застосування методик дистанційного та змішаного навчання в класі і виховання в учнів важливої в XXI столітті навички – вміння вчитися протягом життя», – розповіла Зоя Литвин, голова громадської спілки «Освіторія».

Окрім навчального матеріалу, у курсі також є мотиваційна частина – історії успішних студентів, які відмінно склали ЗНО і зараз навчаються у престижних ВНЗ. Наразі всі матеріали відкриті та доступ до курсу необмежений.

Промо-відео курсу за посиланням.

Відео із курсу – «Загальна морфологія» за посиланням.

До всіх матеріалів безкоштовний доступ онлайн 24/7 за  посиланням

Довідково: Надання Міністерством освіти і науки грифа означає офіційне визнання відповідності навчальної літератури, засобів навчання і навчального обладнання вимогам державних стандартів освіти, державних санітарних правил і норм, гігієнічних нормативів, інших нормативних документів. 

Нагадаємо, 23 травня в Україні стартує основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. У вівторок абітурієнти складатимуть тест із української мови та літератури. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ