Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині одночасно циркулює грип типу А та коронавірус: епідемситуація

Станом на сьогодні за даними Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ зафіксовано 67 підтверджених випадків грипу.

“Ми можемо констатувати, що в період з 31 жовтня по 7 листопада у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню госпіталізували 183 особи з ознаками ГРВІ. З них 110 — дорослі та 73 — діти”, – повідомив Орест Чемерис, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА, під час брифінгу у Медіацентрі Україна.

Генеральна директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко розповіла, що щороку зі жовтня по квітень триває сезон активного поширення респіраторних захворювань, які викликаються коронавірусом, грипом, вірусом парагрипу тощо. Упродовж останніх років через пандемію коронавірусу на Львівщині майже не фіксували випадків захворювання на грип. 

"Впродовж останнього 44-го тижня цього року спостерігається стійка динаміка до зниження кількості хворих на COVID-19, – каже Наталія Іванченко і додає. Водночас за тиждень на 15% зросла кількість звернень до медиків від людей, що мають клінічні ознаки застуди". 

Люди скаржаться на підвищену температуру, головний біль, нудоту, ломоту в тілі. 

 За словами медикині, згідно з прогнозами ВООЗ в цьому епідсезоні суспільство очікували: відомий з 2009 року грип A (H1N1) Victoria, грип A (H3N2) Darwin і грип B Austria, виявлені вперше минулого року та знаний впродовж останніх дев’яти років грип B Phuket. 

Лікарі зазначають, єдиним методом профілактики грипу є вакцинація. Нині таке щеплення залишається добровільним. 

"Саме досвід боротьби з ковідом показав, що вакциноване населення легко переносить чергові хвилі, пов'язані з поширенням інфекційних захворювань", – зазначила Наталя Іванченко.

Найбільш вразливі до вірусу грипу діти до п’яти років, вагітні, люди з діабетом, ожирінням, хронічними захворюваннями дихальної й серцево-судинної системи. Цих людей варто захистити передусім, зробивши профілактичне щеплення від грипу. В аптечній мережі наявна чотирьохкомпонентна вакцина проти грипу ДжіСіФлю. 

"Усі вакцини, які виготовлені для цього епідсезону 2022-2023 років, захищають від всіх чотирьох штамів вірусу грипу, які прогнозовано будуть циркулювати в цьому епідсезоні", – підсумовує Наталія Іванченко

Орест Чемерис повідомив, що Львівщина очікує поставок вакцин від грипу від МОЗ, яка буде скерована для вразливих груп населення, що мають підвищений ризик захворювання. 

Директор департаменту здоров'я наголосив, що перебіг та ріст захворюваності на грип цього року відбувається з одночасним поширенням коронавірусної інфекції. 

“Ситуація з коронавірусом на Львівщині залишається стабільною. Станом на сьогодні 227 осіб перебувають на стаціонарному лікуванні”. – додав він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ