Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині зафіксували спалах менінгіту

У Львівській області спостерігається ускладнення епідситуації із захворюваності на ентеровірусну інфекцію, в тому числі на серозні менінгіти. З початку липня на Львівщині зареєстрували 29 випадків серозних менінгітів, з них у дітей до 17 років - 13 випадків, повідомили у Головному управлінні Держсанепідслужби у Львівській області.

Суттєвий підйом захворюваності спостерігається у Буському районі Львівської області, де зареєстровано 18 випадків серозних менінгітів, з них у дітей - 5.

Ентеровірусна інфекція характеризується різноманітністью клінічних форм. Клінічноентеровірусна інфекція проявляється катаральними проявами  (можливі серозні виділення з носа), кашлем,  підвищенням температури тіла, гіперемією слизових оболонок, болем у животі, проносом іноді з домішками слизу.

Серозний менінігіт проявляється: підвищенням температури тіла до 39 0С, різким головним болем, почервонінням обличчя, можливий дрібний висип, який швидко зникає,  запамороченням, нудотою, багаторазовим блюванням, ригідністью м’язів потилиці, симптомами Брудзінського, Керніга. Іноді можуть спостерігатись марення, судоми.

Джерелом інфекціїможуть бути як хворі люди, так і вірусоносії. Механізм передачі фекально-оральний, який релізується через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду, продукти харчування та повітряно-краплинний через повітря.

Враховуючи ускладнення епідемічної ситуації з ентеровірусних інфекцій, серозного менінігіту у закладах з постійним перебуванням людей необхідно посилити дотримання протиепідемічного режиму.

З профілактичною метою населенню  необхідно:

дотримуватись  правил особистої гігієни, а саме часте миття рук, заміна постілі, рушників;

проводити часте  вологе прибирання та провітрювання приміщень;

купатись виключно у відведених для цього місцях, при купанні уникати можливості потрапляння води у рот;

вживати лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті фрукти та овочі, перед вживанням фрукти та овочі  обробляти гарячою водою;

вживати  кип’ячену або бутильовану воду.

 При виникненні симптомів захворювання лікарі застерігають від самолікування і радять  негайно звертатися до лікувальної установи. До прибуття лікаря хворого необхідно ізолювати від інших людей.

Фото -

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ