Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На місці зруйнованої синагоги у Львові збудують бізнес-центр

У Львові, на вулиці Сянській, є місце, де колись була єврейська синагога. Два роки тому приміщення викупив приватний забудовник і запланував спорудити бізнес-центр. Про це йшлося в ефірі програми новин «Перші про головне. Львів» на телеканалі ZIK.
Фото ZIK.

Через протести мешканців та єврейської спільноти цього не сталося. Та нещодавно тут знову розпочалися роботи.

Львів’янин Тарас живе у будинку впритул до майбутньої споруди. Мешканці протестують, бо бояться, що їм бракуватиме світла у квартирах, а нова будівля зруйнує їхнє житло.

«Наш будинок знаходиться в напіваварійному стані. Він має наскрізні тріщини. Саме тому це може бути небезпечно», – розповів мешканець вулиці Сянської Тарас Фостяк.

Окрім того, в тому, що чиновники погодили забудову місця, де була синагога, припускають кумівство.

«У нас є дуже велика підозра, що рішення щодо приховування інформації по цій будові пов’язані з прізвищем Швець, як автора проекту, а також начальницею охорони історичного середовища пані Онищенко», – наголосив Фостяк.

Натомість Лілія Онищенко, начальниця охорони історичного середовища, небагатослівна. Запевняє, поки що там нічого не будують, а про родинні зв’язки спілкуватися не хоче.

«Я не думаю, що будова буде узгоджена. Зараз будівництва там ніякого не буде, доки позиція трьох сторін не буде узгоджена», – заявила начальниця охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко.

Міські чиновники додають, що будівництво офісного центру розпочнеться лише після згоди єврейської спільноти. Але там обурені діями чиновників, які нехтують спільною історією. І пропонують на місці храму «Хасидим Шуль» облаштувати громадський простір.

«Найгірше, що вони хочуть зробити, це комерціалізувати залишки єврейської культурної спадщини. Це суперечить рішенням 37 і 39 сесій ЮНЕСКО, які мають присвячені Львову рішення», – сказав представник єврейської спільноти Мейлах Шейхет.

Будувати у буферній зоні ЮНЕСКО планує Роман Труш. Його адвокат пояснює, що клієнт має усі документи для будівництва чотириповерхового офісного центру. Обіцяють зробити фасад новобуду, який пасуватиме до архітектури. Також не проти віддати перший поверх для віднайдених залишків синагоги.

«У нас було декілька зустрічей щодо влаштування якоїсь кімнати-музею для єврейської спільноти, чи розміщення на фасаді майбутнього збудованого будинку плити-інформації, що в даному місці існувала синагога», – прокоментував адвокат забудовника Михайло Стиранка.

Археологи кажуть, що потрапили на територію вже опісля початку будівельних робіт і провели лише часткові дослідження.

«Ситуація Сянської, 4 добре ілюструє взагалі стан пам’ятко-охоронної справи у Львові. Заборонити неможливо. Навіть якщо археологи знаходять щось унікальне, воно може бути вписане в цокольному приміщенні тої ділянки. Тобто на горі може бути будівництво нове. Потрібно обов’язково робити там археологію. Не ми маємо переконувати, а воно мало би йти зі сторони чиновників. Тому не зрозуміло, чия вина – замовника, який пролобіював ті висновки, чи чиновників які були зацікавлені», – прокоментував археолог «Рятівної археологічної служби» Олег Осаульчук.

Та поки що розмови між усіма сторонами конфлікту безрезультатні, а цінні артефакти перебувають за зачиненими дверима.

До слова, за інформацією Центру міської історії, першим хасидським молитовним будинком у Львові була, власне, синагога «Хасидим Шуль». Вона з’явилася 1791 року зусиллям юдейської передміської громади. Первісно храм був дерев’яним; дерев’яною він був ще у середині XIX ст., що зафіксовано на кадастровому плані Львова 1849 року. Мурована синагога «Хасидим Шуль» постала в другій половині XIX ст. Синагога зазнала руйнації під час погрому в листопаді 1918 року, коли горів цілий юдейський квартал на вулиці Божничій (теперішня вул. Сянська). Тоді був спалений інтер’єр та пошкоджені фасади. Знищену споруду відбудували за проeктом Генрика Орлеана (Henryk Orlean). Однак у 1941 році її підірвали нацисти.

ZIK

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ