Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

На Росії можуть посадити на 4,5 роки активіста, який носив передачі українським морякам

На Росії прокуратура запросила 4 роки і 6 місяців колонії загального режиму для громадського активіста Костянтина Котова, якого обвинувачують за «дадінскою» статтею – ст. 212.1 (неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу тощо.) Кримінального кодексу Росії.

Про це в Фейсбуці повідомила адвокат Котова Марія Ейсмонт, передає Радіо Свобода.

Костянтин Котов – програміст і громадський активіст. Він став першим обвинувачуваним за так званою «дадінською» статтею, якого відправили під арешт під час слідства. Приводом для кримінальної справи проти Котова стали три адміністративні протоколи – за публікацію у фейсбуці із закликом на неузгоджену акцію, а також за участь у неузгоджених ходах.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Костянтина Котова політичним в’язнем.

Слідство у справі Котова завершилося в рекордні терміни – всього через день після висунення звинувачення. Всього воно тривало два з половиною дні. 12 серпня Котова затримали, а вже 15-го слідство завершилося. 14 серпня суд відправив Котова в СІЗО.

Стаття про неодноразове порушення правил проведення мітингу отримала неофіційну назву «дадінської» за іменем опозиційного активіста Ільдара Дадіна. У 2015 році його засудили до трьох років позбавлення волі. У лютому 2017 року, після того як Конституційний суд Росії уточнив тлумачення статті, вирок Дадіну скасував Верховний суд за відсутністю складу злочину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ