Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

На виручені кошти від трофейних сувенірів рф допомогли дітям, чиї мами в полоні

Знищений російський танк порізали на сувеніри, а за виручені кошти допомогли дітям, чиї матері перебувають у російському полоні.

Про це розповіли у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Цієї суботи там відбулася презентація проєкту «Destroy the tank», організованого фондом «Gate to Ukraine», Благодійним фондом Діани Подолянчук, ГО «Жінки зі СТАЛІ» та за підтримки ГУР МО України.

«Найвразливіша категорія цієї війни – жінки-військовополонені, які мають неповнолітніх дітей. Ворог у рази посилює страждання матерів, які утримуються в неволі та невідомості за долю своєї дитини, всупереч Женевській конвенції про поводження з військовополоненими. Особливо страждають і потерпають від цього діти, адже вони примусово позбавлені агресором материнського тепла, піклування, спілкування з їхньою найріднішою людиною. Водночас діти стають для своїх матерів точкою незламності, яка дає сили вистояти й дочекатися обміну», — зазначила представниця Координаційного штабу Вікторія Цимбалюк.

Діана Подолянчук розповіла, що на початку широкомасштабного вторгнення підрозділ ГУР МО «Кракен» підбив російський танк Т-80БВМ. Бойова машина не підлягала відновленню, тому її вирішили перетворити на сувеніри, а за виручені кошти з їхнього продажу допомогти дітям військовополонених і Силам Оборони.

За словами представниці благодійного фонду «Gate to Ukraine» Марини Дякун-Рудюк, гармату російського танку порізали на кільця, з яких зробили ефектні сувеніри з гравіюванням. Аби допомогти українським дітям, покупцями таких сувенірів стали люди з усього світу, переважно з Європи, Сполучених Штатів, Японії та Канади. Загалом вдалося зібрати понад півтора мільйона гривень.

«Я не можу спокійно спати, жити, оскільки дуже багато моїх посестер і побратимів досі в полоні. Там абсолютно нелюдські умови. Тому я хочу подякувати всім причетним до цього проєкту, всім, хто долучився до допомоги й всім, хто бере участь в обміні військовополонених», — сказала звільнена з полону військова парамедикиня Юлія «Тайра» Паєвська.

За словами секретаря Координаційного штабу Богдана Охріменка, полонені матері маленьких дітей згідно з Женевськими конвенціями мають бути репатрійовані на Батьківщину — тобто повернуті росією додому без жодних умов. Проте держава-агресор традиційно зневажає будь-які міжнародні норми, а тому Україна продовжує докладати зусиль, аби визволити всіх українських жінок з ворожої неволі.

По закінченню брифінгу малечу повезли на прогулянку до заміського контактного зоопарку, де також працює страусина ферма. Там дітям провели екскурсію, пригостили крафтовою продукцією, а також вручили планшети, придбані за кошти, отримані з продажу «танкових» сувенірів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ