Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На збереження Підгорецького замку пропонується виділити 90 млн. грн.

Для виконання Державної програми збереження та використання комплексу «Підгорецький замок» у с. Підгірці Бродівського району Львівської області на 2006—2012 роки необхідно 90 млн. грн. які, в разі схвалення цього проекту Кабінетом Міністрів мали б бути виділені з державного та місцевих бюджетів, а також за рахунок юридичних та фізичних осіб та благочинних внесків. про це йшлося під час засідання «круглого столу» “Підгорецький замковий комплекс. Існуючий стан, проблеми збереження архітектурної спадщини та напрямки розвитку території”.

Метою цієї програми є забезпечення збереження і популяризації комплексу пам’яток, створення умов для його раціонального використання як сучасного культурно-туристичного центру; запобігання негативного впливу техногенно-екологічних процесів на технічний стан пам’яток, ліквідація аварійного стану окремих будівель та споруд комплексу; забезпечення збереження, консервації та реставрації пам’яток комплексу; створення належної соціальної, інженерної та транспортної інфраструктури.
Проект програми передбачає два етапи і розрахований на 2006-2012 роки. На першому етапі (2006—2009 роки) передбачається: проведення комплексних науково-дослідних та пошукових досліджень; виготовлення науково-проектної документації на проведення протиаварійних робіт та робіт з консервації, реставрації та пристосування пам’яток; виведення з аварійного стану будівель і споруд комплексу «Підгорецький замок»; виконання робіт з консервації, реставрації та пристосування об’єктів культурної спадщини, реконструкції інженерних мереж на території комплексу та упорядження парку. На другому етапі (2010—2012 роки) передбачається: коригування науково-проектної документації; уточнення обсягів та фінансування робіт, пов’язаних з виконанням Програми; завершення робіт з консервації, реставрації та пристосування об’єктів культурної спадщини; створення туристичних маршрутів та сучасної туристичної інфраструктури.
Підгорецький замок належить до перших музейних комплексів на теренах України, які почали формуватися у ХVІІІ столітті. Завдяки вдалому розташуванню та цінній збірці мистецьких творів, замок став широко відомий у державах Східної Європи у ХІХ та першій половині ХХ століть.
Перша згадка про укріплення у Підгірцях датується 1445 роком. Мурований замок побудований у 1635 — 1640 роках, ймовірно французьким інженером Бопланом, а триповерховий палац — італійцем Андреа дель Аквою. Замок в плані — квадрат з кутовими бастіонами та замкнутим внутрішнім двором. Північну його частину закриває палац, решту — каземати із службовими приміщеннями. Замок оточений ровами та системою валів.
Крім палацу з оборонною системою, до замкового комплексу входять: корчма-заїзд — тепер рідкісна, повністю збережена пам’ятка барокової архітектури; костел Св. Йосифа, побудований у 1752 — 1766 роках за проектом інженера Романуса у стилі бароко; «італійський» парк XVIII століття з малими архітектурними формами, який є найдавнішим і чи не єдиним в Україні парком такого типу. Поблизу замку розташовані: дерев’яна церква Св. Михайла 1720 року — пам’ятка народної архітектури; територія давньоруського городища IX — XII століття Пліснесько — великого ремісничого та торгівельного центру, літописного міста, що згадується у «Слові о полку Ігоревім»; церква Різдва Пресвятої Богородиці та Василіянський монастир ХVIII століття  — комплексна пам’ятка архітектури.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ