Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Набув чинності закон, який частково відновлює повноваження НАЗК

Сьогодні, 30 грудня, набуває чинності Закон України № 1079-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції», а також Закон України № 1074-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Отже, відсьогодні відновлено повноваження НАЗК, які Агентство втратило у зв’язку з Рішенням Конституційного Суду України №13-р/2020.

Просимо суб‘єктів декларування звернути увагу, що з 30.12.20 діє положення про необхідність подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані щодо видатків та доходів на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів (105,1 тис. грн).

«Після двох місяців роботи «на паузі» НАЗК, нарешті, може почати відновлення роботи за всіма напрямками. Маю зазначити, що робота НАЗК не відновлюється в один момент. Адже новий закон впроваджує низку змін, через які ми маємо затверджувати оновлені підзаконні нормативно-правові акти для повноцінного відновлення роботи. До 2 місяців закон відводить на внесення змін до порядків повних перевірок декларацій, узгодження їх з ВРП та Конституційним судом, державної реєстрації в Міністерстві юстиції», - зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Раніше НАЗК висловило три суттєвих зауваження щодо прийнятого закону:

  • Закон зобов’язує НАЗК інформувати Вищу раду правосуддя або КСУ про початок моніторингу способу життя будь-якого судді. Через це будь-які заходи із моніторингу способу життя суддів не будуть ефективними.
  • Складати протоколи щодо суддів мають право лише Голова НАЗК та його заступники. Це може створити небезпечний прецедент — виписування окремих процедур щодо деяких категорій правопорушників та грубо суперечить чинній практиці складання протоколів іншими органами
  • Закон зобов’язує НАЗК створити за допомогою програмних засобів «чергу» декларацій та інформувати декларанта про включення до цієї черги. Унаслідок цього НАЗК може бути змушене перевірити зокрема 300 декларацій «президентів», адже черга має бути повністю автоматизована.

Завтра, 31.12.2020, також набуває чинності Закон України № 1080-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення особливостей складення протоколу про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172-4-172-9 та 188-46, 212-15 стосовно судді, судді Конституційного Суду України».

НАЗК звертає увагу, що проведення повних перевірок декларацій буде відновлено після набуття чинності підзаконних нормативно-правових актів, на прийняття яких перехідними положеннями Закону України № 1079-ІХ відведено 2 місяці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ