Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацгвардія охоронятиме кордон? Голова Держприкордонслужби спростував чутки

Останнім часом все більше говорять про передачу повноважень з охорони кордону до компетенції Національної гвардії, а прикордонникам натомість залишиться тільки перевірка документів в пунктах пропуску. 16 червня журналістка Гал-інфо поцікавилась у Голови Державної прикордонної служби України Петра Цигикала про можливість таких змін.
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо

«Це практично неможливо, оскільки є Закон України «Про державну прикордонну службу». До того ж, щоб передати функції потрібно, щоб Верховна Рада проголосувала. І тут виникає наступне питання: а чим тоді будуть займатись прикордонники?

Державна прикордонна служба багатовекторна. Якщо брати її складові, то це: прикордонний контроль, сама прикордонна служба, яка охороняє кордони між пунктами пропуску, по «зеленій ділянці» кордону, морська охорона, яка охоплює дванадцятимільйонну економічну зону, авіація, підрозділи боротьбі з тероризмом, підрозділи по боротьбі з організованої злочинністю, підрозділи розвідки.

Тобто, Держприкордонслужба – це багатофункціональний організм. Так, на деяких ділянках, для посилення кордону, ми залучаємо деякі підрозділи Нацгвардії в рамках взаємодії і спільної роботи Але це не її функція. Є функції наведення громадського порядку в країні. А є функції безпеки держави – і це зовсім інші завдання», - зазначив Петро Цигикал.

Відновили строкову службу, бо багато охочих служити на сході України, - Петро Цигикал

Нагадаємо, що Петро Цигикал також, що на запитання журналістки Гал-інфо про причини відновлення строкової служби заявив, що її відновили, бо багато охочих служити на сході України і тому виникла нестача кадрів на інших ділянках кордонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ