Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Не вірю ні в хороших русских, ні в бурятів. Вірю в ЗСУ, – Дорж Бату

Про асимільованих “войовничих бурят”, розчленування республік рускими, майбутнє рф, продовження написання “Франчески” з автором українських бестселерів Доржем Бату.

На ці та інші теми з автором відомого бестселера розмовляв український журналіст Айдер Муждабаєв на своєму Youtube-каналі.

Дорж Бату – наполовину етнічний бурят з роду Бату-хана, який вважає себе справжнім українцем, причетним до української політичної нації. Чоловік відомий передусім завдяки своїм бестселерам про Франческу, Моцарта та «Таємницю старого лами».

В Україні цікавіше, але Америка – стабільна

Уже довгий час Дорж Бату живе в Америці, де написання текстів для нього є хобі.

“Америка – стабільна. У тебе не болить голова про те, що буде завтра, якщо ти виконуєш роботу. Напевно, тому я зайнявся письменництвом. Я не знаю, чи зайнявся би письменництвом в Україні”, – каже Дорж Бату і додає, що він є автором, а не письменником, для якого письмо є регулярною роботою. 

Буряти по різні кордони: особисте ставлення 

Спікери погодилися з тезою, що буряти в різних частинах світу – це не буряти в РФ. Автор Дорж Бату вважає, що Бурятія – це повністю окупована територія з усіма повними наслідками. Це фактично маса без усвідомлення традицій, усвідомлення того, яка в них мова, яка культура. 

Чоловік не спілкується зі своїми родичами, які мешкають в рф, і не приховує особистого ставлення до “бойових бурят”, які прийшли вбивати в Україну, і там вмирають. Попри те, що певні люди намагаються повернутися до своїх коренів, відновити націю, але, на думку Доржа, буряти нині – абсолютно втрачене покоління, якому насадили стереотипи про “старшого русского брата”. Автор переконаний, що в Україні буряти воюють з мотиву наживи. 

“В основному (воюють – ред.) це люди з улусів, сіл, у яких немає жодної перспективи, йдуть вбивати за гроші. Тому немає жодного співчуття до цих людей. Не вірю ні в хороших русских, ні в бурятів. Вірю в ЗСУ”, – каже Дорж Бату.

Методички за якими росія знищувала окремі народності – універсальна. У еРеФії корінних мешканців називали улусніками, бурятська мова була мовою селюків, а російська відкривала перспективний шлях, розповідає Дорж Бату. 

Про продовження подорожі "Франчески" 

Багато прихильників автора знають його завдяки його першому фікшн-роману “Франческа. Повелителька траєкторій”, який вийшов у Видавництві Старого Лева у 2018 році. У відповідь на запитання про продовження пригод Франчески, Бату відповів, що тема продовження наразі закрита, хоча знайомі герої несподівано з'являтимуться і в нових виданнях.  

“Продовжуються халепи, рутинна робота, але я не бачу причини з цього створювати історію… Франческа – це книга жива. Усі події мали місце бути у житті”, – додає автор.

Повну розмову з автором можна переглянути за покликанням. 

До слова, уже завтра, 20 липня, о 18.00 на терасі !FESTrepublic (вул. Старознесенська, 24-26) відбудеться зустріч з автором Доржем Бату та презентація його нової книги «Коко 2.0». Вхід вільний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ