Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Німеччина надасть Україні експертну допомогу у питанні приватизації, – Олександр Саєнко

Німеччина надасть експертну допомогу Україні в процесі приватизації державних підприємств, - повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко в ефірі радіо «Новое время». Про це повідомив Урядовий портал.

За його словами, такої домовленості було досягнуто під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель у рамках її візиту до Києва.

«Ми домовились про те, що буде окремий експерт від Німеччини, який буде працювати з робочою групою з питань приватизації», - уточнив Олександр Саєнко.

Міністр переконаний, що після прийняття Верховною Радою нового закону про приватизацію на початку цього року, вдалося фактично перезапустити процес приватизації в Україні. Закон, перш за все, розділив приватизацію на два різні за правилами і підходами процеси - «малу» приватизацію і «велику» приватизацію. Завдяки новим правилам для “малої” приватизації” держава змогла успішно продавати невеликі активи без зайвих витрат на попередню підготовку кожного об’єкта, його оцінку, організацію окремих торгів, зауважив Міністр.

В той же час, за його словами, держава вперше ґрунтовно підійшла до процесу підготовки до приватизації великих об’єктів. “Ми ставимо консультантів (інвестиційних радників) для підготовки кожного підприємства до продажу. Він повинен досконально вивчити фінансовий стан підприємства, провести його оцінку, всі види аудиту. Оскільки процес підготовки цих підприємств є більш важливіший, ніж сам факт торгів”, - додав пан Саєнко.

Нагадаємо, Фонд державного майна відібрав інвестиційних радників для підготовки до продажу 11 з 23 об’єктів зі списку “великої” приватизації на 2018 рік. Зокрема, держава найняла радників з найвищою репутацією, серед них White & Case, E&Y, KPMG, BDO, Baker McKenzie.

За словами Міністра, під критерії «великих» підпадає не так багато об'єктів державної власності і кожен з них має суттєві проблеми (або токсичні акціонери, або велика заборгованість, або виробничий процес поставлений у залежність від конкретного посередника тощо).

“Враховуючи це, терміни підготовки об’єктів “великої” приватизації до продажу займають тривалий час – від 6 місяців і більше”, - зауважив Олександр Саєнко.

За словами Міністра, на сьогодні найближче до продажу знаходиться “Центренерго”. Процес підготовки рухається за графіком. Аукціон з продажу державного пакета відбудеться 13 грудня.

“А наступного року ми вже вийдемо на продаж наступних об’єктів з цього списку”, - додав він.

Відповідаючи на питання щодо оцінки результативності процесу приватизації Міністр нагадав, що більшість людей при оцінці приватизації посилається на надходження до державного бюджету.

“Мені здається, що наповнення державного бюджету точно не повинно бути головною метою приватизації”, - сказав Олександр Саєнко, додавши, що головною метою приватизації є залучення ефективного власника й інвестицій на підприємство, технологій, модернізація його потужностей тощо.

Нагадаємо, 29 жовтня 2018 року Фонд державного майна оприлюднив умови приватизації державного пакета акцій ПАТ "Центренерго" у розмірі 78,289%. Умови і стартова ціна пакета акцій затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України №756-р від 3 жовтня 2018 року. Аукціон з продажу пакета акцій призначено на 11:00 13 грудня 2018 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ