Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Олег Панфілов: РПЦ краща за ІДІЛ?

З деякого часу, щоб дізнатись хто командує Росією, не треба заходити на кремлівський сайт, достатньо подивитись новини сайту РПЦ. Здається, ієрархи РПЦ давно забули, чим має займатися Церква. Вони все більше обговорюють мирські проблеми, які насправді їх, згідно зі статтею 14-й Конституції Росії, не стосуються. Олег Панфілов на Крим.Реалії.

В Основному законі чітко прописаний статус РПЦ та інших конфесій: «Російська Федерація – світська держава. Жодна релігія не може встановлюватись як державна чи обов'язкова. Релігійні об'єднання відокремлені від держави і рівні перед законом». Насправді все навпаки: Патріарха охороняє ФСО, він літає на літаках державної компанії, його зустрічають військові караули, як державного діяча. На тлі дискусії про те, чого хоче ІДІЛ, реальний статус РПЦ вже немає необхідності обговорювати.

Ще років 20 тому був сенс обговорювати важку участь РПЦ після більш ніж 70-річного правління більшовиків. Цифри розстріляних священиків і ченців, кількість зруйнованих храмів і монастирів пригнічують свідомість – як це могли зробити люди, які виросли в країні з тисячолітньою православною традицією. Здебільшого, багато лідерів більшовиків були або вихідцями з релігійних родин, або дітьми та онуками священиків. Деякі, як, наприклад, Сталін, мали релігійну освіту. При всіх цих обставинах, вони мстилися священикам і конфесіям тільки тому, що хотіли на зруйнованому збудувати свою нову ідеологію. Сталін у середині 40-х років зрозумів помилку своїх соратників, але відновив Церкву тільки частково, зовні, створивши РПЦ як структуру, яка підпорядковується КДБ. Багато нині живих ієрархів конфесій на пострадянському просторі мають давні стосунки зі спецслужбами, а у випадку з РПЦ так і абсолютно очевидний зв'язок.

У період президента Єльцина РПЦ намагалась відновити свою репутацію, але при чинному Патріархові Олексії II і його оточенні, зазначених у документах КДБ, зробити це було важко. Рятували священики-реформатори, які служили Церкві, а не боролися за своє місце в ній: їх не любили, їх переслідували, вони зазнавали відлучення від церкви, і їх вбивали. П'ятнадцять років тому в Кремль прийшов Путін, щоб відновити владу чекістів. Одночасно на телеканалах і в агентствах з'явилися нові співробітники – генерали і полковники КДБ, в суспільстві став відроджуватися затхлий, здавалося вже забутий дух – влада хотіла беззаперечного підпорядкування, а без репресій це складно відновити. На хвилі ренесансу КДБ церкві був відданий ласий шматок – ідеологія. Путінські більшовики не стали вигадувати нову ідеологію, зупинившись на «русскому мірі», у становленні якого головну роль мала грати РПЦ.

З січня 2009 року, коли новим Патріархом РПЦ замість раптово померлого Олексія II став Володимир Михайлович Гундяєв, об’єднання Кремля і РПЦ стало неприхованим тандемом. Володимир Путін після стількох років членства в КПРС і служби в каральних органах, з традиціями вбивств священиків, раптом став набожним. РПЦ перетворилася на офіційну релігію Росії, незважаючи на значну кількість мусульман, іудеїв, буддистів і послідовників інших конфесій. Кремль активно почав просувати православ'я в маси, не домігшись реальних результатів, але отримавши Патріарха Кирила в якості одного з головних державників в країні.

Порівняння ІДІЛ з РПЦ не випадкове. Не вдаючись у таємниці походження ІДІЛ, як і Аль-Каїди або Талібану, у всіх цих утвореннях є головна мета – підпорядкування суспільства своїй ідеології. Для цих організацій збройна боротьба – єдиний спосіб захоплювати території, ідеологічний зв'язок з офіційним ісламом поверхневий, оскільки порушує його основні постулати. Судячи з заяв, багато організацій, обвинувачених у тероризмі, цураються ІДІЛ, напевно, здогадуючись, що поява нових радикалів пов'язана з чиїмись політичними інтересами. Як і РПЦ, яка зараз більше політична організація, ніж релігійна громада, покликана піклуватися про моральний стан суспільства, відрізняється дивним патріотизмом, який передбачає любов до вождів. А як же євангельське «кесарю – кесареве, а Богові – Боже»?

Путін і РПЦ відновили те, що колись зробив Петро Перший, а більшовики знищили – Імператор мав бути помазаником Божим. Путін, зважаючи на свою зовнішність і харизму, імператором навряд чи б став, але робити вигляд і займати місце помазаника як «Царі Всієї Русі» біля вівтаря під час Різдвяної або Великодньої служби він може. І, головне – хоче. Він міг би перейти грань і піддатися на вмовляння челяді, оголосити себе новим імператором, але, здається, розуміє безглуздість ситуації. Але символізм завжди важливий для кволих людей: одні під час святкових радянських парадів топтали місце поховання улюбленого вождя, інший тішить себе біля вівтаря. Цього року Путін відвідав храм Покрова Пресвятої Богородиці в селі Відрадне Воронезької області. «Невістка моя була на службі, спокійно пройшла охорону президента, – розповіла мешканка Відрадного Анна Кулагіна. – Так вийшло, що невістка стояла зовсім поряд із Путіним і, коли прийшла додому, сказала: «Прямо як із царем постояла!»

Усі задоволені: Путін – практично цар, РПЦ отримала натомість право стати державним органом, наділивши себе повноваженнями, які не снились і ІДІЛ. Тепер ієрархи РПЦ освячують ракети і танки, автомати і кулемети, без них в космос не відправляють жоден космічний корабель, всі російські війни благословляються, окупація вітається. ІДІЛ і не снилось, щоб захоплена територія тут же оголошувалася «сакральною» і вигадувалася релігійна історія – з метою зміцнити в свідомості росіян доцільність анексії.

Заглянемо в щоденник головного державника отця Всеволода Чапліна, дізнаємось, що говорить «сірий кардинал» РПЦ.

12 листопада. Російська православна церква буде домагатись визначальної ролі в країні, сказав голова синодального Відділу взаємин церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін. «У контексті стосунків з державою нам потрібно переходити від ролі принижених прохачів до ролі представників громадської сили, яка є більшістю нашого народу. Ніхто не сміє сказати нам «ні», ніхто не сміє сказати нам, що діалог з нами вести не буде», – цитує Чапліна «Інтерфакс».

13 листопада. На художників Charlie Hebdo чекає вічна мука, сказав голова синодального відділу взаємин Церкви та суспільства протоієрей Всеволод Чаплін, повідомляє РСН. Представник РПЦ Всеволод Чаплін закликав відмовитися від толерантності та відповісти терористам.

15 листопада. Протоієрей Всеволод Чаплін оголосив, що тільки і саме православні мають ухвалювати будь-які рішення, що стосуються сьогодення і майбутнього країни.

У цей час його начальник – Патріарх Кирило відвідав Калінінградську область і провів особисту зустріч з губернатором Миколою Цукановим. Під час бесіди були обговорені питання соціально-економічного розвитку регіону. Зокрема, керівник області поінформував про результати програми капремонту, яка ефективно працює третій рік. За цей час вдалось упорядкувати близько двох тисяч багатоквартирних будинків.

Тепер Патріарха чекають на Байкалі. Патріарх Кирило звершить чин освячення озера Байкал, повідомив журналістам колишній заступник голови Вищого арбітражного суду Росії, мандрівникВолодимир Ісайчев. За його словами, нещодавно він мав розмову з патріархом, який підтримав пропозицію освятити озеро. «Байкал здавна вважається священним озером, морем для місцевого населення. Там дуже сильні шаманські, буддійські традиції. Патріарх прекрасно розуміє це і сказав, що це не буде перешкодою. Освячення Байкалу за православними канонами тільки зміцнить захист озера на «тонкому» рівні», – сказав Ісайчев.

Коли ІДІЛ підриває історичні пам'ятки, населення Росії вибухає обуренням. Коли ієрархи РПЦ втручаються у створення шкільних підручників історії, росіяни смиренно мовчать. За версією Всеволода Чапліна, РПЦ у майбутньому буде визначати не лише ідеологію, а й політичне життя Росії. Тепер спробуйте визначити різницю між РПЦ і ІДІЛ. Ви боїтесь ІДІЛ? Я не менше боюсь РПЦ.

Крим.Реалії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ