Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ОВД: Чи вдасться нам зберегти видове багатство рослинного і тваринного світу

Чи вдасться нам зберегти видове багатство рослинного і тваринного світу: в Україні пропонують удосконалити процедуру оцінки впливу на довкілля

Зробивши європейський вибір у 2014 році, ми погодилися розділяти цінності і стандарти, щоб досягти європейської якості життя.

Відповідно до положень Директиви 2011/92/ЄС Європейського Парламенту та Ради про оцінку впливу окремих державних і приватних проектів на навколишнє середовище у разі, якщо необхідність проведення оцінки впливу на довкілля планованої діяльності виникає одночасно з положень цієї Директиви та Директив № 92/43/ЄЕС і № 2009/147/ЕС, має бути забезпечено скоординовану та/або єдину процедуру оцінки впливу на довкілля такої планованої діяльності.

З урахуванням такого підходу законопроєктом «Про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» стосовно удосконалення процедури оцінки впливу на довкілля» пропонується врегулювати особливості оцінки впливу на території Смарагдової мережі, якщо планована діяльність, на яку поширюється необхідність здійснення оцінки впливу на довкілля, буде провадитися на території Смарагдової мережі. Окрім цього, законопроєкт сприятиме правовій визначеності та усуває зайві регуляторні процедури при здійсненні оцінки впливу на довкілля планованої діяльності.

Які зміни передбачає даний законопроєкт:

  • пропонується у повній мірі імплементувати положення статті 6 Директиви № 92/43/ЄЕС в частині оцінки впливу на території Смарагдової мережі планованої діяльності, яка здійснюється в суспільних інтересах, зокрема соціальних та економічних.
  • передбачається унормувати процедуру надання висновку, яким визначається допустимість провадження планованої діяльності, яка здійснюється з мотивів суспільної необхідності, попри встановлений негативний вплив на території Смарагдової мережі.
  • перехід на виключно електронний документообіг у процесі здійснення процедур в рамках ОВД
  • запровадження процедури попереднього аналізу уповноваженим органом звіту з ОВД на довкілля
  • визначення на рівні закону чітких підстав для надання висновку з оцінки впливу на довкілля, яким уточнюється недопустимість провадження планованої діяльності, а також підстав для відмови у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля.

Ми повинні дбати про те, яку воду будемо пити і яким повітрям будемо дихати та чи вдасться нам зберегти видове багатство рослинного і тваринного світу, які ми маємо на сьогоднішній день в Україні. Прийняття даного законопроєкту дозволить встановити підвалини існування нашої країни на багато років уперед та збалансувати інтереси збереження територій Смарагдової мережі та їх розвитку.

З турботою про довкілля,

Директор Компанії «Центр ЛТД»

Олег Бота


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ