Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» розробив пам’ятку для споживання води із пунктів розливу та акватерміналів з метою інформування мешканців щодо профілактики інфекційних захворювань при споживанні такої води, повідомила прес-служба Львівської міської ради.
Розроблено на підставі вимог ДСанПін 2.2.4-171- 10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
1. Місце реалізації питної води з пунктів розливу слід розташовувати на території з твердим покриттям, що упорядкована та благоустроєна, і є на відстані не менше ніж 50м від місць забруднення (сміттєзбірники, вбиральні, магістралі з інтенсивним рухом транспорту, автостоянки тощо), має прилавок, до якого підведено трубопровід з металевим краном для розливу питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).
2. Термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємкостях не повинен перевищувати 24 години, а у транспортних ємкостях (автоцистернах) – 6 годин. Забороняється заповнювати питною водою ємкості із залишками питної води(п.3.21).
3.В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації:
- дати виготовлення;
- найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення, виду вихідної води;
- виду обробки (оброблена, штучно-мінералізована, штучно фторована, штучно-йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована чи негазована тощо);
- складу води («вода питна» та перелік уведених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів), умов зберігання;
- місце знаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду(п.3.29).
4. На вимогу споживача надаються результати внутрішнього лабораторного контролю якості води за всіма показниками на відповідність вимогам ДСанНіН, який проводиться не рідше 1-го разу на місяць.
5. Термін зберігання питної води з пунктів розливу, бюветів у тарі споживача (після придбання) не повинен перевищувати 24 години, за умови її зберігання у чистій закритій тарі при температурі від 5°С до 20°С в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів. Забороняється заповнювати питною водою ємкості із залишками питної води (п.3.21).
Проведення лабораторного контролю здійснюється Львівським міським відділом ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» (м. Львів, вул. Б.Лепкого, 8 тел. факс (032) 261-64- 28 та 255 – 09- 73 ,E-mail: [email protected]).