Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Політика забуття замість декомунізації

У випадку зміни влади в Україні на зміну декомунізації може прийти політика забуття. Таку думку учора, 8 квітня, під час прес-конференції у прес-центрі Гал-Інфо висловив відомий український історик, дослідник визвольного руху, генеральний директор музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий.
Руслан Забілий - історик, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького".

Незважаючи на усі побоювання він зазначив, що розпочаті процеси у політиці збереження національної пам’яті буде складно відкотити назад.

ʺАктивна позиція громадян повинна полягати в тому, щоб запобігти рецидивам повернення та проросійського реваншу. Окрім декомунізації був прийнятий закон про реабілітацію і зараз в областях вже працюють реабілітаційні комісії. Чи вдасться зупинити ці процеси. Можливо, якщо до влади прийде команда, яка вже погрожує і має не україноцентричні позиції, а проросійськіʺ, - наголосив Руслан Забілий.

Він зазначив, що спроба реваншу можлива: ʺВже зараз вони прощупують ґрунт, аби вивчити реакцію суспільства. Однак, у нас з’явилося багато запобіжників, які не дозволять реалізувати такі ідеї, але головний запобіжник – це громадянське суспільство. Процес декомунізації мусить продовжуватисяʺ.

Руслан Забілий переконаний, що пам’ятники Леніну вже не повернуться на вулиці українських міст.

Він наголосив, що декомунізація має тривати і в ЗСУ, СБУ, Держприкордонслужбі, тощо. Історик висловив занепокоєння, що замість завершення декомунізації українцям запропонують ʺполітику забуттяʺ.

ʺЩо таке ʺполітика забуттяʺ? Апелюватимуть до того, що наше минуле – це травматично, тяжко, та болісно, а тому все це потрібно відпустити, забути і робити щось нове. Але що нове? Яке підґрунтя для цього нового? Базою політики історичної пам’яті все ж таки має бути переоцінка минулого. Питання примирення на якійсь іншій основі, окрім україноцентричної, неможливе. Багато колег говорять, що потрібно іти шляхом примирення, як це відбулося в Іспанії, але там йшлося лише про іспанців, а в нашому випадку Україна була у складні імперського Радянського Союзу. В нас набагато складніша проблема і про все це потрібно дискутуватиʺ, – заявив Руслан Забілий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ