Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад вісім тисяч об’єктів спадщини на Львівщині переносять у ГІС України

У департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА переносять дані про об’єкти культурної спадщини на окрему електронну карту геоінформаційного порталу області та, водночас, до національної інфраструктури геопросторових даних. Про це повідомили 26 березня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Сьогодні відбулася онлайн-конференція, під час якої фахівці розповіли і показали, як виглядає їхня робота.

“Збір даних, їх обробка, верифікація, валідація та геоприв’язка - така послідовність дій. Всі дані про пам’ятки інтегруються на публічну карту та в електронний реєстр. Тобто вся інформація буде відображатися в кількох місцях одночасно, не створюючи при цьому дубляжу та зайвих копій. Також все про пам’ятки Львівщини, що ми зараз оцифровуємо, синхронізується до Національної інфраструктури геопросторових даних. Така національна інформаційна система запрацювала з 1 січня 2021 року. І тут Львівська область є пілотною територією для впровадження”, - каже начальник управління містобудівного кадастру та архітектури департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Юрій Сало.

 Всі пам’ятки архітектури, археології та історії оцифровують і наносять на карти відповідно до нового територіального устрою. Так, фактично, ЛОДА зробить частину інвентаризації спадщини за самі громади. Це, однак, не виключає, що самі вони зможуть коригувати інформацію, зазначають фахівці. задумуються навіть над тим, аби дати можливість користувачам самим довантажувати у систему світлини об’єктів.

На прикладі міста Угнів Юрій Сало показав, як саме відбувається оцифрування та перенесення інформації. Зокрема, наголосив, що загалом набір даних про населений пункт у галузі культурної спадщини міститиме 

- електронний реєстр паспортів об’єктів культурної спадщини,

- електронний реєстр зон охорони пам'яток (охоронні зони, зони регулювання забудови, зони охоронюваного ландшафту та зони охорони археологічного культурного шару),

Тобто йдеться про зони регулювання забудови чотирьох категорій згідно з історико-архітектурним опорним планом. Кожна зона має режим і обмеження у використанні.

Оцифрована інформація про пам’ятки буде корисна:

  • Органам охорони культурної спадщини - щоб забезпечити збереження, використання об'єктів культурної спадщини, захист автентичного середовища.

  • Органам місцевого самоврядування - для збереження та правильного використання пам’яток.

  • Органам містобудування та архітектури – при розробці містобудівної документації, видачі містобудівних умов та обмежень.

  • Громадським активістам та пам’яткоохоронцям, громадськості - для контролю за діяльністю органів влади, а також збереження пам’яток.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ