Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко підписав указ про припинення дії Договору про дружбу з РФ

Президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією на наступні 10 років. Про це повідомила прес-служба президента.

Міністерство закордонних справ після підписання указу має заявити Росії про бажання припинити дію Договору про дружбу.

Також МЗС має поінформувати ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації про бажання припинити дію договору.

За словами представниці президента у Верховній Раді, народної депутатки Ірини Луценко, Україна направить ноту Росії щодо припинення договору до 30 вересня.

Також президент має внести до парламенту законопроект щодо припинення договору відповідно до статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України».

6 вересня Рада національної безпеки та оборони підтримала пропозицію президента щодо непродовження Договору про дружбу з Росією на наступні 10 років.

28 серпня президент України Порошенко заявив, що Україна юридично готова до припинення договору про дружбу з Росією, укладеного у 1997 році, і він чекає відповідних документів від МЗС.

В Адміністрації президента РФ назвали «нерозумним» можливий вихід України з угоди про дружбу з Росією.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2016 року Україна підготувала позов до міжнародного суду проти Росії за порушення Договору про дружбу, партнерство і співробітництво.

У березні цього року стало відомо, що МЗС України пропонуватиме президенту скасувати договір про дружбу з Росією.

Договір про дружбу і партнерство між Україною і РФ був підписаний 31 травня 1997 року. Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума — 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року.

Згідно зі статтею 40 договору, його укладено строком на 10 років. Дія договору автоматично продовжується на наступні 10-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за 6 місяців до закінчення 10-річного періоду.

Згідно з Угодою про дружбу, між країнами закріплювався принцип «стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємної зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного».

У січні 2018 року у Держдумі РФ заявили, що хочуть денонсувати договір про дружбу РФ та України в частині визнання кордонів.

Громадське 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ