Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Повернення історії: у Львові висадять Клепарівську Череху - ендемічне львівське дерево

1 квітня о 12.30 у Ботанічному саду ЛНУ імені Івана Франка; Львів, вул. Черемшини, 44, відбудеться висаджування Клепарівської черехи – унікального сорту рослин, виведеного у Львові у XVI столітті та традиційного для Галичини плодового дерева протягом століть.

До Львова повертається один із його давніх брендів ‒ клепарівські черехи. Це гібрид черешні та вишні, відомих ще з XVI століття. Черешневі дерева росли у тодішньому передмісті Львова, на Клепарові (сьогодні це Шевченківський район міста, вулиці Клепарівська, Золота, Джерельна). Дерева черехи вирізнялися красою, а плоди смаковими якостями. У ХVІІІ–ХІХ століттях Клепарівські черехи були популярними у світі, тому саджанці активно експортували. Завдяки цьому назву «клепарівська череха» можна знайти у США, Канаді, Німеччині, Польщі. З черех виготовляли соки, десерти, лікери. У 30-х роках ХХ століття черехи пропали через розвиток промислової забудови.

Вже зовсім невдовзі мешканці Львівщини зможуть помилуватися цвітінням черех та насолодитися плодами. Адже Ботанічний сад ЛНУ імені Івана Франка придбав десять сертифікованих саджанців клепарівської черехи в розсаднику у Польщі, які і будуть висаджені. 

Цією подією ми хочемо привернути увагу мешканців Львівщини до історичних локальних сортів, заохотити працювати на відновлення багатих галицьких традицій садівництва та городництва. 

Незважаючи на складний та драматичний для України та нас усіх час, ми запрошуємо приєднатися до нас у п’ятницю, 1 квітня, о 12:30 в Ботанічному саду ЛНУ. Сподіваємося, що невдовзі відсвяткуємо перемогу України у затінку клепарівських черех! Слава Україні!

Більше інформації про ініціативу повернення Клепарівських черех до Львова, за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ