Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент на подячному молебні: Україні вкрай потрібна єдність

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Вінницької області взяв участь у подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію та утворення Православної Церкви України. Молебень відправили Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та Митрополит Вінницький і Барський Симеон у Спасо-Преображенському Кафедральносу Соборі Вінниці. До Собору було внесено Томос про автокефалію Православної Церкви України. Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.
Фото - Офіційне інтернет-представництво Президента України

Після молебня Глава держави звернувся до присутніх у Соборі і привітав всіх із різдвяними та новорічними святами, відзначивши, що цього року ці святкові дні особливі. «Світлі дні Різдва Христового є одними з найщасливіших у році. Але цього року Різдво ми святкуємо по-особливому, бо Господь дарував нам величезний подарунок, про який покоління українців століттями молилися. Але саме нам з вами випало щастя бути свідками… Ні не свідками, бути учасниками процесу створення об’єднаної, автокефальної, помісної, ключове слово – української, святішої церкви», - сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав всі етапи процесу створення Православної Церкви України. Він зауважив, що переговори з цього питання зі Вселенським Патріархатом проводилися тривалий час. Петро Порошенко особливо подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за рішучість, сміливість, віру і мудрість, які Його Всесвятість продемонстрував у вирішенні цього питання. «Незважаючи на шалений тиск з боку Російської Федерації – країни-агресора, прямі погрози, погрози йому, погрози церкві, він це зробив», - сказав Петро Порошенко.

«Як віруюча людина хочу наголосити – без Божої допомоги це було б неможливо», - наголосив Президент. Він зазначив, що ієрархи церков продемонстрували єдність у цьому питання, підтримавши відповідне зварення до Вселенського Патріарха про надання автокефалії українській церкві.

«Я хочу подякувати Його Блаженству владиці Епіфанію, від щирого серця хочу подякувати людині, яку я претендую на розкіш називати своїм другом, владиці Симеону, владиці Олександру і всім ієрархам, які є. Хочу подякувати ієрархам українських церков, які прийняли рішення об’єднатися. І Святішому Філарету, і Блаженішому Макарію. Бо об’єднання і єдність – це те, чого зараз вкрай потребує Україна», - сказав Президент.

Глава держави також зазначив, що незважаючи на певний скепсис, утворення української церкви з історичної точки зору відбулося миттєво, за дні або тижні.

«Я приїхав сюди із словами подяки кожному з вас за ту молитву, бо без молитви це все було б неможливо, за ту віру, яку ви демонстрували, подякувати за вашу підтримку владиці Симеону… Без вашої підтримки жодними адміністративними методами це зробити просто неможливо», - сказав Петро Порошенко. Він також подякував за те, що на сьогоднішній день Вінниччина займає перше місце за кількістю парафій, які вирішили приєднатися до ПЦУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ