Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

Пропаганда шахів в школах Львова перетворилась на повну профанацію

Днями у різних районах Львова за розпорядженням управління освіти відбулися "Спортивні ігри з шахів серед ЗНЗ". Журналіст Гал-інфо поспілкувався з учасниками турніру.

Як зазначив в коментарі Гал-інфо, суддя з шахів другої категорії Ярема Прокопчук, турнір в Сихівському районі був організований на надзвичайно жахливому рівні. Учасники не були забезпечені навіть шаховим інвентарем. Регламент погоджувався перед самим початком, не було забезпечене якісне суддівство. Також не було забезпечено нагород переможцям, навіть звичайних грамот.

Як повідомив співрозмовник, організатором даного заходу виступило управління освіти. По школах розіслали наказ про проведення "Спортивних ігор з шахів серед ЗНЗ", директори шкіл зобов'язані були забезпечити участь команди в складі двох хлопців і однієї дівчини.

"Ці змагання взагалі важко назвати змаганнями. Вони були проведені для "галочки", щоб відчепитися. Вони входили в програму загальних спортивних ігор школярів, в яких проводяться змагання в різних видах спорту, а потім буде визначатись краща спортивна школа району. Такі змагання організовують по всіх районах Львова.

На другий раз ні я ні батьки моїх учнів не поїдемо на такий турнір", - зазначив співрозмовник.

Гаряче обговорюють подію і на сторінці Львівської обласної шахової федерації.

"Діти з Личаківського району хоча б пограли. Дітям Сихівського так не пощастило. Зібрались усі тренери сихівських шкіл ( в основному вчителі біології, математики, фізкультури....) і вирішили грати на виліт. Деякі діти зіграли по одній партії, діти з нашої школи аж 2 партії пограли. Грали без суддів. Дошки і шахи попросили принести з собою. Шаховий інвентар 84-ї школи старший за 84-у школу", - зазначив один з дописувачів.

"От і я маю що розповісти про такі "змагання" у Шевченківському р-ні. Це все дійство відбувалося у СШ 78. Взяло участь 18 команд (одна з яких була недоукомплектована). Перші 2 тури -на виліт, а потім між 5-ма командами фінал!!!! Шахи приносили педагоги цієї школи і учасники, на весь турнір був аж 1 годинник. А суддя переможця партії визначав по кількості виграних фігур! Такого я ще не бачила ніде!!!!!!

Більше я свою дитину на таке не поведу. Команда виборола 3-є місце, і навіть грамоти не дати (не кажучи про медалі).? Для кого це було зроблено??? Для галочки педагогам???", - зазначила дописувачка з Шевченківського району Львова.

"Вчора зранку у вчителя з шахів прозвучав телефонний дзвінок, який повідомив, що шкільна ліга відбудеться на 12:00 год у 52-й школі (офіційного запрошення ЛАГ не отримувало). Зірвали дітей з уроків, находу укомплектували команду і вже мали виїжджати, але прозвучав другий телефонний дзвінок до тренера і повідомили, що турнір переносять на 5 грудня у 9-ту школу. Випадковий мій дзвінок до колишнього тренера моєї дитини вияснив по факту у 11:50 год, що змагання відбулися вчора у 46-стій школі :( о 12:00 год", - написала Олена з Франківського району Львова.

"Про цей турнір я особисто взнав від дітей які в мене займаються шахами. По факту з нами не проводили жодних консультацій і не просили допомоги в організації. Це абсолютний непрофесіоналізм. Коли запускали програму "Шахи в школі" тоді з нами радилися, а зараз все це залишили напризволяще і як такої концепції розвитку шахів в школах Львова немає. Я вважаю, що навіть масовий спорт повинні організовувати, чи залучатись до організації професіонали", - зазначив коментарі Гал-інфо секретар Львівської обласної шахової федерації Назар Фірман.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ