Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

П’ять запитань про медичні огляди

1. Як безоплатно пройти медичний огляд, щоб переконатися у відсутності хронічних захворювань?

Регулярні візити до сімейного лікаря – хороша звичка, щоб дбати про власне здоров’я. Адже лікарі можуть вчасно призначити необхідні огляди й аналізи, зокрема, комплексну перевірку. Така перевірка є безоплатною для будь-якої людини, яка підписала декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Вона не потребує багато часу. Натомість надасть впевненість, що зі здоров’ям усе добре або ж виявить хворобу на ранній стадії. А це збереже здоров’я та кошти. Бо лікування, що розпочате вчасно, значно економить витрати.

У пакет безоплатних медичних послуг у лікаря первинної ланки входить низка профілактичних обстежень. Їх оплачує Національна служба здоров’я України.

Нагадаємо, що у сімейного лікаря можна безоплатно:

  • пройти діагностику та отримати лікування найбільш поширених хвороб;
  • пройти профілактичний огляд та отримати медичну довідку;
  • здати аналізи — загальний аналіз крові, сечі, перевірити рівень глюкози в крові, загальний холестерин, електрокардіограма, швидкий тест на вагітність, швидкі тести на наявність ВІЛ-інфекції, вірусні гепатити;
  • отримати поради щодо свого здоров’я, харчування, способу життя;
  • проходити планові огляди дітей до 3 років;
  • пройти вакцинацію за Календарем щеплень;
  • отримати електронний рецепт на “Доступні ліки” .

Не обов’язково, що лікар має призначити всі аналізи з визначеного переліку. З огляду на скарги, спосіб життя, сімейну історію хвороби лікар визначає, який обсяг обстежень потребує кожен пацієнт. Такі регулярні обстеження і тести дозволяють виявити проблеми зі здоров’ям до перших їхніх візуальних проявів.

2 . Чи входить медичний огляд школярів у Програму медичних гарантій?

Так, медичні огляди учнів входять до Програми медичних гарантій. Вони передбачені пакетами медичних послуг «Первинна медична допомога» та «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) медична допомога дорослим та дітям».

У свого сімейного лікаря можна безоплатно здати такі лабораторні дослідження: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкозу крові. Якщо в ПМД немає своєї лабораторії, то дані аналізи можна здати безкобезоплатно за електронним направленням від сімейного лікаря у тій клініко-діагностичній лабораторії, з якою підписаний договір на дані послуги.

3. Чи потрібно направлення для проходження огляду?

Батьки або законні представники дитини, якій необхідно пройти медогляд, мають звернутися до лікаря з надання первинної медичної допомоги (педіатрa), з яким укладено декларацію. Він випише направлення до лікарів-спеціалістів, регламентованих для проходження медогляду.

Не потребує направлення звернення до лікаря-гінеколога, лікаря-психіатра, лікаря-нарколога, лікаря-стоматолога, а також звернення до лікаря, у якого пацієнт перебуває під медичним оглядом із хронічними захворюваннями.

4. Чи має право лікарня вимагати плату за медичні огляди? Які з них є платними?

Медичні заклади можуть проводити медичні огляди на платній основі.

Це стосується, коли довідка про медогляд потрібна:

  • для отримання виїзної візи (крім, службових відряджень держслужбовців та в разі виїзду на лікування);
  • для влаштування на роботу;
  • для отримання посвідчення водія транспортних засобів;
  • для одержання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами.
  • періодичні профілактичні огляди у певних категоріях .

Для таких медоглядів направлення не потрібне, пацієнт звертається в обраний медичний заклад та платить за послугу офіційно.

5. Чи оплачує НСЗУ профілактичні огляди працівників бюджетних організацій?

Переважна більшість медичних закладів у нашій країні уклали договори про медичне обслуговування. Та отримують фінансування від Національної служби здоров’я України за Програмою медичних гарантій. Програмою медичних гарантій проведення обов’язкового медогляду працівників бюджетних установ не передбачено. Тож воно має бути оплачене коштами замовника або ж місцевого бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ