Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

П’яті наукові читання імені Івана Боберського присвятять Шевченківському здвигу 1914 року у Львові

У вівторок, 25 червня 2024 року о 18.00, у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудуться П’яті наукові читання імені Івана Боберського на тему «Шевченківський здвиг 1914 року у Львові: передумови, урочистості, перебіг змагань, здобутки. До 110-ї річниці з часу проведення».
Лектор: Андрій Сова – доктор історичних наук, професор, доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського; дійсний член та голова Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка; старший дослідник, старший науковий співробітник відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Модератор заходу: Роман Метельський.

Подія організована у співпраці Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка, Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу мистецтв.

До Першої світової війни українським соколам під керівництвом Івана Боберського вдалося організувати у Львові два масштабні заходи: І та ІІ Краєві здвиги (9–10 вересня 1911 р., 27–29 червня 1914 р.). Другий, з огляду на 100-річчя від дня народження Тараса Шевченка, одержав назву Великий пропам’ятний Шевченківський здвиг або Шевченковий ювілейний здвиг, і був організований спільно з іншими руханковими, спортивними та парамілітарними організаціями українців Галичини: «Сокіл», «Січ», «Пласт», «Україна», «Українські січові стрільці».

Шевченківський здвиг став виявом національного поступу кількох поколінь українців Галичини, кульмінацією боротьби за національне самовизначення, поштовхом у створенні української військової формації Українських Січових Стрільців. В історії Галичини та України цей здвиг залишається одним із найвеличніших культурних, громадсько-політичних і спортивних заходів українців у ХХ ст., аж до подій початку 1990-х років. Значна заслуга в його ініціюванні й успішному проведенні належить Іванові Боберському (до нього український «Сокіл» не проводив таких масштабних заходів), який, перебуваючи на посаді голови «Сокола-Батька», робив усе можливе не лише для розвитку українського сокільства та об’єднання зі січовими осередками Галичини, а й для консолідації українців Галичини, Наддніпрянщини та діаспори.

Шевченківський здвиг став виявом високого рівня національної свідомості українців, гідності та згуртованості. Після успішного його проведення Іван Боберський у 1919 р. запланував у Львові ІІІ Краєвий здвиг. Однак події Першої світової війни й Української національної революції 1917–1923 рр. завадили цьому.

У межах читань відбудеться виставка літератури, виданої Комісією тіловиховання і спорту імені Івана Боберського НТШ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ