Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Письменниця Галина Пагутяк про скандал із ЗНО

Сьогодні, 11 вересня, в рамках 22 Форуму видавців у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся круглий стіл на тему: "ЗНО: реформа чи уніформа?". В обговоренні взяли участь викладачі ЛНУ ім. І. Франка, представники Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, студенти та вчителі.

Цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури «прославилось» скандалом. Про це детальніше розповіла гостя круглого столу львівська письменниця Галина Пагутяк. Річ у тім, що для завдання з текстом було взято уривок із твору Галини Пагутяк «Маленький шлях не для людей» без її попередньої згоди. Крім того, до тексту були поставленні не конкретні запитання, через що майбутні вступники зробили значну кількість помилок. Сама ж авторка твору зізнається, що вибрала б іншу відповідь, аніж ту, яку пропонують укладачі тесту.

Директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк нагадала, що ЗНО в Україні почали проводити з 2008 року. На сайті ЛРЦОЯО можна переглянути тестові зошити всіх років і з усіх предметів, а також пройти  безкоштовне пробне онлайн-тестування.

На круглому столі також виступив викладач факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка Богдан Тихолоз з пропозицією, що при Українському центрі оцінювання якості освіти повинна бути сформована громадська рада. Туди мають входити компетентні фахівці з відповідних галузей знань, які би викликали довіру в суспільства. Склад цієї ради повинен би бути змінним. Таку ідею підтримала також Лариса Середяк.      

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ