Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Реабілітаційний центр для військових: робоча група визначилася, що буде в Брюховичах на вул. Широкій

Реабілітаційний центр для військових: робоча група визначилася, що буде в Брюховичах на вул. Широкій, 2

Готель і рекреаційні можливості для українських воїнів. Це збудують на відомій ділянці на Широкій у Брюховичах. Тут за час незалежності так і не змогли звести школу. А чотири роки тому, перед своєю ліквідацією, в Брюховицькій селищній раді школу вирішили будувати зовсім в іншому місці та й передали цю ділянку у постійне користування ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни "Львівська здравниця"». Недобуд же ж навчального закладу був списаний із балансу. Відтак оперативно вище згадана ГО отримала містобуди та обмеження на будівництво масштабного комплексу із житлом і торговим центром. Попри гучну назву («Асоціація інвалідів захисників вітчизни "Львівська здравниця"»), проєкт тоді передбачав центр реабілітації на… лише 500 кв. м. Цікаво що дозвіл на будівництво отримали не у Львові, його видала Державна інспекція архітектури і містобудування. Очевидно, що на ділянці одразу спалахнув конфлікт. Відтак утворена в Львівській міській раді робоча група (в неї входять посадовці й депутати Львівської міськради, мешканці Брюховичів та представники забудовника) шукала шляхи виходу із цієї ситуації. Виглядає, що ця історія близька до фіналу. 

Після десяти місяців діяльності робочої групи є запевнення від забудовника: у Брюховичах на Широкій не буде жодного житла чи чергових небошкрябів. «Забудовник готовий відкоригувати свої наміри забудови і надати гарантії, що на ділянці буде готель та приміщення тимчасового проживання, які повністю переходять в адміністрування готельного оператора Ribas Hotel Group. Відповідна угода про це вже є у стінах Львівської міської ради. Такий формат відповідає стратегії розвитку Брюхович, де ми бачимо становлення саме рекреаційної функції», - сказав на робочій групі заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач. Як підтвердження цих слів – позиція забудовника: хоче збудувати рекреацію та відновлення для вояків як належить. «Три тисячі квадратних метрів під реабілітаційний центр для військових. Збудуємо і безкоштовно віддамо місту у власність. Як своєрідну компенсацію за ту ситуацію, яка склалася із земельною ділянкою», - зазначив СЕО і засновник SENSAR Development Марк Марченко. 

Тож на останньому засіданні робочої групи щодо ситуації в Брюховичах ухвалили рішення фіналізувати всі пропозиції і винести на громадськість кінцевий документ. «Мине умовно рік - три роки, перестане представник забудовника до нас ходити, почнеться конфлікт, і вже буде вся рада, всі депутати залучені в тому конфлікті. Який актив втрачає місто? Яка судова практика? Потрібно визначитися з гарантіями», - розповів член робочої групи, депутат Львівської міськради Віталій Троць. Що ж до ділянки, то тривають кілька судових процесів щодо цього будівництва. Втім, немає жодного арешту чи інших заборон забудовнику будувати на вул. Широкій, 2 у Брюховичах. Всі дозвільні документи для будівництва девелопер теж має. «Жодного забезпечення щодо заборони будувати об’єкти на цій земельній ділянці станом на сьогодні нема. Є кілька судових процесів. Судова практика різна, спрогнозувати її неможливо», - повідомила директорка юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич. 

Тож наразі на Широкій у Брюховичах робоча група завершує. А уже найближчим часом визначаться із остаточними формулюваннями та форматом документа. Саме він і міститиме гарантії щодо забудовника, який має виконати всі узяті публічно зобов’язання. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ