Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Референдум щодо Конституції - це порятунок для України, - Петро Олещук

Провівши референдум щодо внесення змін до Конституції, Україна могла б м'яко вийти з Мінського процесу, який зайшов у глухий кут. Про це написав на своїй сторінці в фейсбуці політичний експерт Петро Олещук.

"Я майже ніколи не писав нічого доброго про Арсенія та його команду, але мушу визнати - його лінія поведінки щодо змін до Конституції є досить виваженою та політично грамотною.

Ідея з референдумом - це, до речі, просто подарунок для президента, адже таким чином можна було б зняти більшість питань.

По-перше, референдум - це затягування часу на значний проміжок. Того часу, який грає проти Росії і за Україну. Можливо, після того, як буде проведено референдум, жодні "особливі порядки самоврядування" не будуть актуальними.

По-друге, це можливість зняти суспільну напругу з цього питання. Не хочете змін - голосуйте проти та агітуйте інших це зробити, йдіть спостерігачами та організаторами. Ну, а будь-який результат - це воля народу, яку просто слід прийняти.

По-третє, це потужний аргумент у спілкуванні з західними партнерами. Воля народу - це те, чого не можуть ігнорувати демократичні режими. До речі, уряд Ципраса у Греції саме так тиснув на євробюрократів. Відповідно, проведення референдуму було б потужним аргументом, аби розпочати процес перегляду умов Мінську, які вже не відповідають реальності.

Ну і нарешті. Маючи на руках результати референдуму, завжди можна у будь-якій ситуації вказувати на нихтак казати: "я тут ні до чого, так вирішив народ".

Хоч би з Кравчуком порадилися, той би розказав, як використав із максимальною користю референдум 1991 року.

Фактично Яценюк пропонував Порошенко порятунок. Більше того, не просто порятунок, а спосіб вийти з ситуації з мінімальними втратами і перспективами виграшу.

Але президент уперто гне програшну лінію. Не знаю, чому він поводить себе так само уперто та одномірно, як Янукович, але наслідки усього цього можна прогнозувати", - написав Петро Олещук. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ