Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Реформування ВПУ або нові можливості української профтехосвіти

В Україні триває реформа трансформації професійної освіти, яка розпочалась у 2019 році. Чого вдалось досягнути за цей час та які виклики постали перед державою розповіли члени команди Міністерства освіти і науки, представники Львівської ОВА та стейкхолдери під час брифінгу у Львові 6 квітня.

Фото: Департамент освіти ЛОВА

Станом на сьогодні в країні налічується 650 закладів профтехосвіти. Профтехосвіта — невіддільна частина нашого сьогодення, і тим паче майбутнього. Уже зараз на державному, міжнародному рівні йдеться про те, що для відбудови України знадобляться кваліфіковані кадри — муляри, лицювальники-плиточники, тинькарі, слюсарі, зварники, кранівники, електрики, сантехніки, токарі й багато інших спеціалістів, яких готує система професійно-технічної освіти. 

За словами Генеральної директорки Директорату професійної освіти Ірина Шумік, після війни в державі великий попит буде зокрема на такі спеціальності: 

“Водій і автослюсар — ті професії, які завжди були в топі й, я думаю, що попит на них залишатиметься і надалі. У структурі ринку праці відбудуться зміни щодо запиту на будівельників чи архітекторів, які масово з’являтимуться на замовлення компаній. Властиво я також думаю про дорожнє будівництво, оскільки ми говоримо не лише про зруйновані будівлі, а й — дороги, мости. Водночас ми знаємо, що сталим для нашої держави залишиться агросектор, який зараз сильно потерпає від замінувань. 

Також йдеться про навчання ІТ-професій у професійних училищах. Тому що не потрібно чотири роки вчитися в університеті, щоб стати, до прикладу, вебдизайнером чи почати програмувати на Java. Ми хочемо, щоб це стало додатковим інструментом популяризації профтеху. А решта залежатиме від того, який курс для себе обере Україна в напрямку відбудови та які інвестори сюди будуть заходити”, — поділилась Ірина Шумік.

Фото: Департамент освіти ЛОВА

Вона зауважила, що в майбутньому велику увагу потрібно буде приділити перекваліфікації кадрів завдяки коротким програмам на базі закладів профтехосвіти. Це пов’язано з тим, що "коли в Україну зайдуть інвестори, які захочуть відкрити тут нові бізнеси, їм на певний час знадобляться конкретні робітники".

Фото: Департамент освіти ЛОВА

Як зазначив заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та координації питань системи профтехосвіти Дмитро Завгородній, уміння щось робити власними руками може в багатьох життєвих обставинах стати фактично опорою для людини, якій вдасться реалізуватись будь-де.

З початку повномасштабної агресії РФ проти України сотні переміщених осіб потребували перекваліфікації й здобуття нової професії для пошуку себе на ринку праці.

“До прикладу, для ВПО на Львівщині влаштовували короткострокові професійні курси. З квітня минулого року учасниками курсів стало понад 300 осіб. Охочі могли закінчити курси за спеціальністю: кухар, пекар, сантехнік, столяр, маляр, касир кравець, швець, зварник, кухар-сушист, піційола, бруківник тощо”, — зауважила Гендиректорка Директорату професійної освіти Ірина Шумік.

Також на базі одного з профтехучилищ Львова учасники бойових дій, які були демобілізовані у зв’язку з пораненням, уже опановують новий для себе фах електрозварника.

Фото: Департамент освіти ЛОВА

Директор департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска розповів про позитивні результати реформи профтехосвіти в області.

“Реформа профтехосвіти успішно реалізовується, навчальні заклади Львівщини це відчувають. Створено наглядові ради у багатьох закладах професійної освіти. До них увійшли основні стейкхолдери, представники підприємств, бізнесу. Створено близько 40 навчально практичних центрів із сучасним обладнанням. Проводяться освітні академії та конкурси фахової майстерності для обміну досвідом, підвищення кваліфікації. Минулого року започатковано табори підприємництва для учнів закладів профтехосвіти”, — зазначив Олег Паска. 

Він повідомив, що у період з 2020 по 2022 Львівська ОВА виділила на потреби профтехучилищ 240 млн гривень. За цей час вдалось відкрити 40 навчально практичних центрів. У цьому році заплановано відкрити ще 10 таких центрів за кошти обласного бюджету на загальну суму 40 млн грн.

Також йдеться про відкриття нових професій у закладах профтехосвіти на Львівщині: “Оператор дронів”, “Електромонтер охоронно-пожежної сигналізації” та “Електромонтер з ремонту та обслуговування сонячного електроустаткування”.

До слова, реформа трансформації професійної освіти в Україні розпочалась у 2019 році й триватиме до 2027 року. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ