Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Результати ЗНО: що необхідно знати учаснику

Український та регіональні центри оцінювання якості освіти завершили проведення тестування учасників основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Наступним етапом проведення ЗНО є визначення результатів, що отримали учасники тестування з різних навчальних предметів, - Освіта.ua.

Як відомо, результати ЗНО використовуються для визначення конкурсного бала під час відбору осіб, які вступають на навчання до вишів на основі повної загальної середньої освіти, а також як оцінки за державну підсумкову атестацію за освітній рівень повної загальної середньої освіти.

Отже, результатом ЗНО є кількісна оцінка рівня навчальних досягнень учасника зовнішнього оцінювання. Результати тестування з певного навчального предмета визначаються за:

- рейтинговою шкалою 100 - 200 балів - для всіх учасників зовнішнього оцінювання, які подолають поріг «склав/не склав»;
- критеріальною шкалою 1 - 12 балів - для учасників, які вибрали цей навчальний предмет для проходження державної підсумкової атестації.

Попередніми етапами визначення результатів ЗНО кожного учасника є комп'ютерна обробка сертифікаційної роботи, перевірка екзаменаторами завдань відкритої форми та визначення тестового бала кожного учасника зовнішнього оцінювання.

Тестовий бал - це арифметична сума балів за відповіді на завдання тесту, що визначається шляхом додавання балів, отриманих учасником за правильні відповіді.

Одним з основних етапів визначення результатів ЗНО є встановлення експертною комісією порога «склав/не склав» для кожного предмета. Тобто, фактично це визначення мінімальної кількості тестових балів, отримання яких надає учаснику ЗНО право на участь у конкурсному відборі під час прийому до вишів.

Також експертною комісією будуть розроблені таблиці відповідності тестових балів рейтинговій оцінці за шкалою 100 - 200 балів, що вказуватиме на місце результату особи серед результатів інших учасників тестування з певного предмета.

Після цього відбудеться переведення тестових балів у оцінки за шкалою 1 - 12 балів, що будуть використані при оцінюванні учнів за державну підсумкову атестацію.

Після проведення усіх зазначаних етапів відбудеться оголошення результатів зовнішнього оцінювання.

Офіційне оголошення результатів зовнішнього оцінювання здійснюється шляхом їх розміщення на інформаційних сторінках учасників зовнішнього оцінювання.

У 2018 році встановлення порога «склав/не склав» та визначення результатів ЗНО з математики, української мови і літератури, іноземних мов та біології відбудеться у четвер 14 червня. Відповідно, абітурієнти дізнаються свої результати з цих навчальних предметів 15 червня.

Встановлення порога «склав/не склав» та визначення результатів ЗНО з історії України, географії, фізики та хімії відбудеться 20 червня, а результати тестування стануть відомими 21 червня.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ