Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Росія блокує будь-які переговори щодо деокупації захоплених територій

Незважаючи на намагання Путіна заблокувати будь-які переговори, Україна ініціює проведення зустрічі у Нормандському форматі та засідання Ради безпеки ООН щодо запровадження миротворчої місії.

Президент Петро Порошенко в ефірі телеканалу ICTV наголосив, що питання повернення українських територій, вивід окупаційних військ та припинення військових дій буде підняте одразу ж після президентських виборів.

"На сьогоднішній день Росія блокує будь-які переговори у будь-яких форматах, в першу чергу в Нормандському форматі", - зазначив Глава держави, додавши, що наразі згорнуті переговори американської сторони за участю помічника президента РФ Владислава Суркова і спецпредставника США по Україні Курта Волкера.

Він наголосив, що переговори в Нормандському форматі відбуваються при абсолютній координації зі США та додав, що цей формат передбачає залученість не лише Франції і Німеччини. "Це є формат Європейського Союзу, включно з Британією. І на сьогоднішній день цей формат є абсолютно ефективний", - зазначив Президент.

Водночас Глава держави зауважив, що коли говорять про якийсь "мінський формат" - це просто "підтверджує дрімучу некомпетентність тих осіб, які беруться підходити і давати оцінки". "Бо унікальність мінських документів, полягає тому, що Путін підписався під документом, де стоїть абсолютно чітке зобов’язання щодо виведення всіх іноземних військ, щодо виведення важкої техніки і артилерії, передачі під контроль України неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, роззброєння незаконних військових формувань… І багато інших речей з безпекового компоненту Мінських домовленостей", - сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що здійснюватися це може лише в умовах, "коли буде прийнято рішення Ради Безпеки ООН щодо "блакитних шоломів", які вичавлять російські війська, і роззброять незаконні формування, і перекриють на першому етапі кордон, і створять всі необхідні передумови для початку процесу політичного врегулювання".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ