Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія вимагає в НАТО не включати до альянсу країни, що належали до СРСР

МЗС РФ у п’ятницю опублікувало проєкти договору між Росією і США про гарантії безпеки, а також Угоди про заходи забезпечення безпеки РФ і держав-членів НАТО.

Відповідні документи були оприлюднили у пресслужбі російського зовнішньополітичного відомства.

У документах містяться деякі тези, під якими США і НАТО теоретично могли б підписатися, наприклад, про “головну відповідальність” Ради безпеки ООН за “підтримку міжнародного миру та безпеки”, а також “необхідність об’єднання зусиль для ефективного реагування на сучасні виклики та загрози безпеці”.

ЗМІ РФ зазначають, “що з ключовими тезами Захід не погодиться”.

Москва запропонувала юридично закріпити відмову від прийому до НАТО “держав, які раніше входили до Союзу Радянських Соціалістичних Республік”. Також Вашингтону запропонували підписатися під тезою про те, що відтепер заборонено розвивати з цими країнами “двосторонню військову співпрацю”. Насамперед йдеться про Україну та Грузію.

Проєкт договору зі США складається з восьми статей. На початку документа наголошується, що Москва і Вашингтон у своїх відносинах керуються принципами, що містяться в Статуті ООН, Гельсінському Заключному акті Наради з безпеки та співробітництва в Європі 1975 року, Основному акті РФ-НАТО, а також інших міжнародних договорах. Потім слідує теза про “неприпустимість в них (РФ та США) взаємних, як і загалом у міжнародних відносинах, застосування сили чи погрози силою будь-яким іншим чином, несумісним з цілями та принципами Статуту Організації Об’єднаних Націй”. Далі йдеться про “головну відповідальність” Ради безпеки ООН за “підтримку міжнародного миру та безпеки”, “необхідність об’єднання зусиль для ефективного реагування на сучасні виклики та загрози безпеці”, а також необхідність “неухильного дотримання принципу невтручання у внутрішні справи”. Метою документа заявлено, зокрема, “удосконалення наявних або створення додаткових дієвих та оперативно запущених механізмів взаємодії для врегулювання проблемних питань та розбіжностей, що виникають”.

У відповідь прессекретарка Білого дому Джен Псакі на борту президентського літака журналістам заявила:

“Ми бачили російські пропозиції. Ми їх обговорюємо з європейськими союзниками і партнерами”.

Також вона додала:

“Зазначу, що без наших європейських союзників і партнерів не буде переговорів щодо європейської безпеки. Ми не підемо на компроміс за ключовими принципами, на яких будується європейська безпека, включаючи те, що всі країни мають право самостійно визначати своє майбутнє і зовнішню політику без втручання ззовні”.

Псакі сказала, що у вчорашній заяві Північноатлантичної ради підкреслювалося, що будь-який діалог з Росією повинен вестися на основі взаємності, враховувати заклопотаність НАТО з приводу триваючої небезпечної поведінки Росії, ґрунтуватися на основних принципах і основоположних документах європейської безпеки і проходити в рамках Європейської політики НАТО і партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ