Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Секретар ради – права рука голови і друга особа в громаді

Львівський ЦРМС, створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України, провів семінар, присвячений роботі виключно секретарів рад.

Секретар ради - одна з посад в громадах, зміст якої суттєво наповнюється після того, як громада стає об’єднаною. Багато хто з тих секретарів рад ОТГ, які мають досвід роботи секретарями у необ’єднаних радах, відзначають суттєве збільшення і обсягу роботи, і відповідальності. Львівський ЦРМС, створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України, провів семінар, присвячений роботі виключно секретарів рад.

Під час семінару йшлося і про нормативне регулювання статусу та діяльності у місцевій раді, про виконання повноважень ОТГ, а також про стратегічну місію секретаря ради, як представника депутатів у виконавчих органах влади задля забезпечення рівноваги представницьких та виконавчих функцій. Мали можливість секретарі рад ОТГ ознайомитися з практичним досвідом, який існує в одній з найбільших рад Львівщини -- Львівській міській раді.

Секретар Ходорівської міської ОТГ Марія Гавінська розповідає, що кожного дня секретарю ради в однаковій мірі доводиться мати справу і з діловодством, і з організацією колективної роботи органу місцевого самоврядування. «Під час семінару ми обговорили ряд питань, які нам дадуть можливість спрацювати на випередження та не наробити помилок у майбутньому. Від себе також додам, що залишилася під великим враженням від структури секретаріату Львівської міської ради, адже тут працює 36 осіб, а в нас лише двоє», – додала Марія Гавінська. 

У кожній територіальній громаді є своя специфіка навіть із тими повноваженнями, які чітко регулюються чинним законодавством. «Насправді дуже багато залежить від того, як організована система управління в органі місцевого самоврядування. Часом бачимо, що функції секретаря ради є недооцінені в силу різних причин, серед них і нерозуміння важливості посади секретаря, особистісні та професійні якості. Секретар ради – права рука голови і друга особа в громаді», - стверджує радник з регіонального розвитку Львівського ЦРМС Зеновій Сірик. 

Радник з питань Андрій Гнида також додає, що чинне законодавство недостатньо описує статус і повноваження секретаря. Незрозумілими є механізми реалізації його повноважень і тому потрібно вносити необхідні зміни до законодавства з питань місцевого самоврядування. 

З ініціатив, які виникли за результатами семінару: Ходорівська громада, яка є найбільшою ОТГ Львівської області, запланувала перенести видачу рішень міської ради через ЦНАП, щоб мешканцям було зручно отримати повідомлення на мобільний телефон і не стояти в черзі за своїм документом. 

Семінар “Роль секретаря ради у забезпеченні ефективної діяльності ОТГ” відбувся у Львівському ЦРМС, створеному за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ