Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Що дивитися у Театрі Лесі у листопаді?

Філоктет. Античний рейв. Фото: Марія Шавель

На кінець осені Львівський Театр Лесі Українки підготував насичений репертуар, до якого увійшли 14 непересічних вистав, серед яких прем’єра нової постановки, довгоочікуване повернення вистави-переможниці престижного театрального фестивалю-премії, показ байопіку від відомої сербської режисерки та багато іншого.

У репертуарі представлені, як улюблені для багатьох вистави – драма “Top Girls”, постдокументальний мюзикл “146 зірок, видимих неозброєним оком”, апокаліптична мольфа “Галдамаш”, імерсивна вистава-гра “Уявні маршрути Львовом”, так і відносно нові постановки, які однак вже здобувають прихильність львівської публіки – драматична вистава “Завтра в той самий час”, індастріал-драма “Один день”, байопік про Лесю Українку “Леся. Їсторія” тощо.

Нагадуємо, що вистави театру відбуваються у вечірній час – початок о 18:00.

3 листопада глядачі можуть побачити сучасну драматичну постановку “Завтра в той самий час”, режисерки Світлани Ілюк. Це пронизлива вистава про сьогоднішні українські реалії та небайдужих людей, які наповнюють темряву світлом та любов'ю. 

За сюжетом театральна трупа збирається на репетиції. Вона має поставити комедію Арістофана «Лісістрата» про жінок Еллади, які примусили своїх чоловіків скласти зброю, щоб зупинити десятилітню війну між Спартою та Афінами. Актори і актриси приміряють до себе і реалій своєї країни, в якій також десятий рік триває війна, роль Арістофанової героїні. В обставинах сучасної України Лісістрата має винайти інші способи боротьби, ніж героїня Арістофана, оскільки припинити цю війну, склавши зброю, неможливо. 

9 та 10 листопада буде гратися найкамерніша вистава театру “Уявні маршрути Львовом”. Постановка буде цікава усім поціновувачам історії міста Лева, а також тим, хто полюбляє інтерактив з акторами. 

Перформанс буде повністю відбуватися на піску. Глядач зануриться у потаємні та приховані закутки старовинного міста, почує хлюпотіння прадавньої річки Полтви, дізнається, чому річку замурували та кому вона стала у нагоді кілька століть потому. А ще учасники перформансу зможуть лишити свій слід чи спогад у виставі, і не підуть додому з пустими руками.

11, 12 та 25 листопада Театр Лесі презентує ПРЕМ'ЄРУ “Клуб “Зневіра”, химерну вечірку за мотивами ”Intermezzo” М. Коцюбинського. Це дебютна постановка  режисера Владислава Білоненка на малій сцені театру. Над сценографією працював головний художник Олексій Хорошко, над костюмами – художниця з костюмів Марія Антоняк.

Провокативна та трагікомедійна постановка про меланхолію, пошуки свого істинного “Я” та спроби внутрішнього примирення. Це своєрідний маніфест, який стверджує, що кожен має право на розчарування. Зневіра – вічна супутниця людських прагнень і для загального добра варто її приручити, а ще краще зробити на її честь вечірку!

У виставі буде багато музики у стилі “dark cabaret”, музичний супровід створений акторами Андрієм Кравчуком, Тетяною Шелельо та Андрієм Росчісом. Також у постановці використані фрагменти з твору ”Intermezzo” М. Коцюбинського. Переосмислені режисером, вони відгукуватимуться кожному, адже нагадуватимуть про сьогоднішні реалії.

17 та 24 листопада глядач побачить на великій сцені байопік про видатну письменницю Лесю Українку, створений відомою сербською режисеркою Ленкою Удовічкі. Вистава побудована на листах Лесі Українки, написаних до рідних, близького оточення і “товаришів по зброї”. Тобто Леся буквально промовлятиме до глядача своїми словами. 

Музику до постановки написав видатний британський композитор Найджел Осборн, Його твори виконуються у Віденському та Берлінському симфонічних оркестрах, у Лондонській філармонії та Королівському оперному театрі. Також у виставі актори та актриси відтворять на сцені дві українські дитячі гри з часів 19 століття, які Леся раніше заархівувала до своїх етнографічних досліджень. 

18 листопада відбудеться показ постдокументального мюзиклу “146 зірок, видимих неозброєним оком”. Вистава, створена у співпраці з Освітнім центром з прав людини у Львові на основі соціологічного дослідження якості життя ЛГБТ-людей у Львові. Постановка у вересні 2023 року увійшла до шортліста V Всеукраїнського театрального фестивалю-премії “ГРА”. А також спеціально для вистави український дизайнер Руслан Багінський, капелюхи та фуражки якого носить Мадонна та Тейлор Свіфт, розробив костюми. 

19 листопада на малій сцені вчетверте після довгоочікуваного повернення гратиметься “Філоктет. Античний рейв”, режисера Дмитра Захоженка. Без перебільшень, одна з кращих вистав сучасного українського театру! Постановка стала переможницею Міжнародного театрального фестивалю-премії «ГРА» у трьох номінаціях, а також увійшла до шорт-ліста Шевченківської премії 2023. 

У центрі сюжету — герой війни Філоктет, якого вкусила отруйна змія. Його рана не гоїться і гниє. Через це Героя відправляють на безлюдний острів. Тим часом на континенті надалі триває війна. Невдовзі всі розуміють: без Героя не виграти цієї війни. Тепер Герой повинен вирішити: зостатись на острові в полоні самоти й страждань чи допомогти тим, хто його вигнав.

А ще під час цієї вистави глядачі та глядачки мають нагоду погульбанити із грецькими богами. Такий шанс, погодьтесь, випадає геть нечасто!

22 листопада відбудеться показ індастріал-драми “Один день”. Вистава створена за однойменною пʼєсою Лєни Кудаєвої «Один день», яка увійшла до шортліста IX конкурсу п’єс Драма.UA. У центрі сюжету 77-річна жінка, яка вже 8 років мешкає у чужому місті, бо була змушена покинути рідний Донецьк через війну. Це вистава про втрату дому, пам’ять та мрію про повернення.

29 листопада львівський глядач побачить одну з найпопулярніших вистав Театру Лесі – “Top Girls”. Робота режисера Дмитра Захоженка, аналогів якої ви не знайдете у жодному театрі України! Також у вересні 2023 року вона увійшла до шортліста V Всеукраїнського театрального фестивалю-премії “ГРА” з номінацією за найкращу драматичну виставу.

Спеціально для цієї постановки був зроблений дзеркальний подіум довжиною у 13,5 метрів. А композитори Володимир Помірко та Оксана Цимбаліст створили оригінальний музичний плей-лист, який є міксом жанрів “new jazz”, церковних хоралів та сучасної електронної музики.

В листопаді Дивна-Маленька-Жінка, Прагматична-Доросла-Жінка, Занадто-Скромна-Доросла-Жінка та інші Жінки ще раз повертаються на сцену, аби ми знову змогли дізнатись, що ж воно таке — оте «жіноче щастя».

30 листопада гратиметься апокаліптична мольфа «Галдамаш», розроблена за мотивами пʼєси «Екологічна балада» Ольги Мацюпи. У рамках створення постановки акторська трупа здійснила експедицію у Верховину, аби набутися духом гуцульської культури. У центрі сюжету питання про екологію, вирубку лісів, мольфарство та особисту відповідальність кожного. 

Важливо! У випадку повітряної тривоги глядачів буде запрошено до укриття.

Придбати квитки можна на сайті Kontramarka за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ