Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що потрібно знати про поводження з відходами Зеленого переліку

У цей непростий час нам потрібно використовувати всі допустимі можливості для розвитку економіки та підвищувати кількість і якість вторинної переробки, а також залучати більше інвестицій у перероблення вторинних матеріалів.

Можливість для початку розвитку переробної галузі дає ввезення якісної вторинної сировини                          (відходів)  з-за кордону. 

Умови ввезення і вивезення відходів в Україні регулюються постановою Уряду від 13.07.2000 року №1120 "Про затвердження Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізації / захоронення, а також відходів з Жовтого і Зеленого списку". 

Якщо у відходах відсутні небезпечні складові, це повинно бути підтверджено спеціальними документами, які супроводжують транскордонні перевезення. Для перевезення через митний кордон України відходів необхідно отримати висновок Міндовкілля. Цей документ є підтвердженням, що відходи є безпечними, включені до Зеленого переліку і їх перевезення не суперечить Базельській конвенції. 

Необхідність отримання висновку Міндовкілля стосується всіх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, які планують будь-яке переміщення такої продукції через кордон. Він видається при ввезенні/вивезенні через кордон відходів, які є безпечними для людей та довкілля. Це товари та речовини, які вже були у вжитку (одяг секонд-хенд, макулатура, поліетилен, б/у шини для автомобілів тощо).

Суть процедури видачі висновку полягає в тому, щоб підтвердити, чи підпадають відходи Зеленого переліку відходів, які є об'єктом експорту або імпорту, під дію пунктів 6-33 Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2000 р. №1120.

Для отримання висновку Міндовкілля рекомендується подавати визначений постановою перелік документів:

  1. Заява про експорт/імпорт відходів зеленого переліку.
  2. Угода купівлі-продажу та/або Договір зовнішньоекономічної діяльності.
  3. Специфікація до Угоди/Договору.
  4. Інвойс.
  5. Паспорт на відходи.
  6. Відомості про склад та властивості відходів (результатом відомостей є характеристика відходів, протокол дослідження виданий акредитованою лабораторією щодо аналізу відходів та  радіаційного обстеження).
  7. Сертифікат якості / відповідності / походження.
  8. Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
  9. Документація обґрунтування властивостей та сфера використання/застосування відходів.
  10. Експертний висновок ТПП про визначення коду УКТ ЗЕД.
  11. Довіреність на уповноваженого представника.

Копії усіх документів подаються особисто заявником або його представником за дорученням, завірені належним чином.

Строк надання послуги у разі подання документів через Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема» (eco.mepr.gov.ua) - 10 робочих днів з наступного дня після присвоєння документу реєстраційного номера; у паперовому вигляді – 30 календарних днів (перебіг відліку строку передбачено ст. 253 Цивільного кодексу України).

На основі багаторічного досвіду та фаховості підготовки та подання пакетів документів для отримання висновків, експерти Компанії «Центр ЛТД» допоможуть підготувати всю документацію для отримання висновку Міндовкілля для продукції, що потрапляє в Зелений перелік відходів у строки, передбачені чинним законодавством.

Компанія «Центр ЛТД» є найбільшою в Україні консалтинговою компанією у сфері екології, охорони праці та проєктування з 11-ти річним досвідом роботи.

Більше про підготовку документації для отримання висновку на транскордонне перевезення відходів із Зеленого переліку на сайті Компанії за посиланням: center-ltd.com.ua за телефононом +380 96 781 05 37 чи на електоронну адресу: [email protected] 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ