Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

"Шевченківський гай" запрошує на відкриття інфоцентру

З кінця вересня у Львівському скансені запрацює інформаційно-освітній центр з містким громадським укриттям.

У Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького, відомому в народі як “Шевченківський гай”, 29 вересня відбудеться відкриття нового інформаційно-освітнього центру. Для усіх охочих ознайомитися з новим простором та прогулятися діючою експозицією вхід у цей день до музею буде вільний.

Інформаційно-освітній центр Львівського скансену - місце, що зустрічатиме відвідувачів музею, оскільки тут запрацюють каси та інформаційна стійка. В інфоцентрі облаштований дитячий освітній простір, конференц-зали для проведення освітньо-наукових заходів, кафе і музейна крамничка. У плануванні приміщення також врахований безпековий фактор - укриття центру сягає площі понад 130 кв. метрів та зможе за потреби дати прихисток для більш як 200 осіб. Будівля простору інклюзивна та безбар'єрна, у ній обладнані пандуси та доріжки для пересування на кріслі колісному, вбиральня для маломобільних груп населення та понижена стійка на касі, а також кімната догляду за немовлятами. 

29 вересня, у неділю, гості скансену зможуть ознайомитися не тільки з опціями нового простору, але й доєднатися до екскурсій музеєм, відвідати діючі виставки та майстеркласи з гончарства. Завершить цей день співоче дійство за участі співачки, дослідниці автентичних українських пісень та духовного співу Уляни Горбачевської.

Програма відкриття нижче:

29 вересня, неділя:

15:00 - відкриті майстеркласи з гончарства (гончарня зі с. Потелич, сектор “Львівщина”)

15:00 - оглядова мандрівка-екскурсія скансеном (збір біля входу до інфоцентру)

15:15 - англомовна оглядова мандрівка-екскурсія скансеном 

(збір біля входу до інфоцентру)

15:30 - оглядова мандрівка-екскурсія скансеном (збір біля входу до інфоцентру музею)

15:45 - кураторська екскурсія Романа Зілінка діючою виставкою в костелі зі села Язлівчик (збір біля входу до інфоцентру)

17:00 - дійство з нагоди відкриття Інформаційно-освітнього центру за участі Уляни Горбачевської та КолоРаю

Для довідки

Ідея облаштування нового входу до музею виникла ще у кінці 1980-х років, проте її реалізація розпочалася лише у 2015 році - як будівництво    Інформаційно-освітнього центру. У зв’язку з повномасштабним вторгненням до проєкту будівлі довелося внести зміни - у новому плані приміщення врахований безпековий фактор та  облаштоване укриття площею понад 100 кв.

Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького, Львів Скансен (коротка назва), Шевченківський гай (народна назва), є знаковою культурною установою: він є історичним центром відродження національних традицій, улюбленим місцем дозвілля львів’ян та обов’язковою складовою більшости всеукраїнських та європейських туристичних маршрутів. Від часу офіційного заснування і дотепер Музей зберігає, досліджує і популяризує культуру, народну архітектуру та давній побут усієї Західної України. За цей період сформовано фондову збірку з понад 21 тис. предметів та зібрано 110 великих архітектурних об’єктів, серед яких є унікальна і найбільша у Європі колекція сакральних споруд. До процесу збереження культурної спадщини свого часу долучалися визначні особистості: Андрей та Климентій Шептицькі, Михайло Драган, Іларіон Свенціцький, Олександр Бодревич-Буць, Архип Данилюк та багато інших.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ